EK: Vakcinacija neće biti uslov za ulazak u EU, već kovid sertifikat

Evropska unija, zastavaIzvor: pixabay.com

Portparolka Evropske komisije (EK) Džordis Feroli rekla je da vakcinacija neće biti uslov za ulazak u Evropsku uniju, već da je potreban EU digitalni kovid-sertifikat, koji podrazumeva dokaz da je osoba ili vakcinisana ili da je dobila negativne rezultate testa ili da se oporavila od bolesti, objavile su „Večernje novosti“.

Ipak, EK samo daje preporuke zemljama članicama kako da se ponašaju tokom pandemije, ali države to nisu u obavezi da prihvate i svaka se ponaša shodno svojim unutrašnjim pravilima, pa tako ono što važi za Mađarsku ili Grčku, ne važi za Nemačku ili Belgiju, pa je neophodno detaljno se raspitati pri ambasadi svake zemlje pre polaska na put, da bi se izbegla neprijatna iznenađenja.

Kako se navodi, EK je utvrdila zelenu listu na kojoj se nalaze sve zemlje u kojima ima manje od 75 zaraženih na sto hiljada stanovnika, a preporučeno je da njihovi građani slobodno ulaze u države članice EU, a iz ostalih samo iz preke potrebe.

U prvom slučaju, države u koje putuju stanovnici zemalja sa „zelene liste“ uglavnom za svaki slučaj ipak traže testove ili potvrdu o vakcinaciji, dok je u drugom slučaju preporuka EK da se dozvoli ulazak svim vakcinisanim osobama, i to onim vakcinama koje priznaje Evropska agencija za lekove, bez obzira na to da li je njihovo putovanje neophodno ili ne.

Ipak treća doza može presuditi, pa ako je ona jedna od priznatih vakcina poput Fajzera, dok su prve dve bile neke koje Evropska agencija za lekove ne priznaje, ulazak u EU će biti slobodan.

Srbija se trenutno, po preporuci EK, ne nalazi na „zelenoj listi“.

 

 

 

IZVOR:N1

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*