„Festival pomirenja“ krajem juna u Novom Sadu

Izvor: Filozofski fakultet Novi Sad
NOVI SAD –

Filozofski fakultet u Novom Sadu u okviru programa „Novi Sad – evropska prestonica kulture“ organizuje „Festival pomirenja“ 25, 26. i 27. juna. u Kreativnom distriktu u Novom Sadu.

Filozofski fakultet, kao jedina obrazovna institucija u Vojvodini koja školuje stručnjake iz preko petnaest različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, stao je iza projekta kojim se promovišu ove nauke, ali i njihov značaj za zajednicu.

Ove godine su osnovne teme o kojima će se pričati na festivalu posvećene obnovi kulture nakon sukoba, pokušajima uspostavljanja zajedničke istorije na ovim prostorima, ratnim zločinima, ulozi i budućnosti nacionalizma u 21. veku, ali i psihološkim osnovama pomirenja. Posebno bismo izdvojili projekciju filma „Muškarci ne plaču“ u nedelju 26.6. uveče, nakon koje će se razgovarati sa autorom filma i stručnjacima koji su i sami ratni veterani, ali su i pružali psihološku pomoć ratnim veteranima za vreme i nakon sukoba devedesetih.

Još jedna tema je, po njima, do sada bila prilično zanemarena i u evropskoj, a pogotovo našoj istoriji, a to je holokaust romske populacije u Drugom svetskom ratu. Na festivalu će ugostiti dvoje istraživača koji su dobar deo svoje karijere posvetili upravo ovom pitanju, a pored Filozofskog fakulteta u organizaciji celog Festivala učestvovali su i regionalni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Austrijski kulturni forum i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Detaljnije o festivalu možete videti na  FB i IG stranicama:

FB: https://www.facebook.com/festival_pomirenja_SOC

IG: https://www.instagram.com/festivalpomirenja_soc/

Svi događaji su besplatni i prenosiće se uživo na YT kanalu

https://www.youtube.com/channel/UCxnB7dw3mnSOYs9tOQCAreg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*