FOTO: Završena obnova kuće Mileve Marić u Kisačkoj, nastavlja se renoviranje drugih fasada

Višemesečna obnova fasade, krova i kapije prizemne kuće u Kisačkoj 20, gde su početkom prošlog veka jedno vreme živeli matematičarka Mileva Marić i njen suprug fizičar Albert Ajnštajn, završena je.

Radovi na kući koju je 1907. godine sagradio Milevin otac Miloš trajali su pola godine i izvela ih je firma „NPN“ gradnja po ceni od 9,6 miliona dinara sa PDV-om.

Obnova je trebalo i ranije da se izvede, ali prvi tender nije uspeo. Na kući se nalazi i ploča sa informativnom tablom o tome ko je živeo u kući, a hoće li i kada uslediti dalja restauracija unutrašnjosti i pretvaranje objekta u muzej je nepoznanica.

Kažimo i da Zavod za zaštitu spomenika nastavlja sa obnovom fasada u okviru višegodišnjeg projekta restauracije starih zdanja u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra Novog Sada.

Kuća Mileve Marić i Alberta Ajnštajna je obnovljena u sklopu tendera koji je proletos raspisan za 10 objekata, a u oktobru je bila završena javna nabavka za obnovu 14 fasada i pre nekoliko dana još jedan tender za obnovu osam kuća. Radi se o kućama u Beogradskoj 6 i 19, Prote Mihaldžića 6, 10 i 12 i Lisinskog 3 u Gradiću, a u Novom Sadu su objekti u Miletićevoj 11 i Dunavskoj 12 čija će obnova koštati malo više od 39,6 miliona dinara sa PDV-om.

IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*