Godfri o gasu: Ako se oslonite samo na Rusiju, biće vam teže

Foto:N1(arhiva)

Srbija treba sama da donese odluke po pitanju energenata, ali je za nju najbolje da diverzifikuje izvore energije i način na koji proizvodi svoju energiju, izjavio je danas ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

„Ako se oslonite samo na snabdevanje iz Rusije, biće vam teže da pregovarate o povoljnoj ceni. Očekujemo da će Srbija uskoro učestvovati u veoma važnom programu za uvođenje uvoza gasa preko Grčke, što je veoma važno partnerstvo. Važno je da uvede nove izvore energije, pre svega, zelene izvore energije. Ponosan sam što američke firme u tom cilju sarađuju sa Srbijom”, rekao je Godfri za TV Prva, preneo je Tanjug.

Na konstataciju da Srbija želi što jeftiniji gas a da bi on preko američke kompanije bio skuplji, Godfri je rekao da je o tome mnogo razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ponovio da je za dugoročnu energetsku budućnost Srbije najbolje da diverzifikuje energiju jer će onda imati bolju cenu.

„Cilj predsednika Vučića je da učestvuje u još jednom gasovodu sa balkanskim partnerima, tako da bi imala pristup izvorima van Rusije. Nažalost mi vidimo da Rusija pristup energentima koristi za političke svrhe, Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije. To je mudra politika i predsednik Vučić to dobro razume”, rekao je Godfri.

„Srbija je suverena zemlja i mislim da razume da diverzifikuje izvore snabdevanja, kako politički tako i ekonomski”, zaključio je on.

Godfri je izjavio da je bilateralna bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou i da Vašington ne zamera Srbiji najnoviju nabavku naoružanja iz Rusije.

„Mi priznajemo da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost. Ako Srbija želi da bude partner sa Rusijom mi to prihvatamo kao odluku Srbije, ali želimo da bude partner i sa SAD. Mogu da potvrdim da nam je bilateralna bezbednosna saradnja na najvišem nivou”, rekao je Godfri.

On je podsetio da Srbija nabavlja naoružanje i opremu i od Francuske, i od SAD, i od drugih zemalja.

Godfri je istakao da SAD ne vide Srbiju kao pretnju, ali se pita kako susedne zemlje doživljavaju Srbiju, da li postavljaju pitanje koji su ciljevi Beograda i zašto troši novac na naoružanje pre nego na infrastrukturu ili energetiku.

„Ovo je vreme za investiranje u infrastrukturu i ponosni smo na saradnju koju Srbija ima sa SAD u toj oblasti, iako smo zadovoljni i zbog toga što smo nedavno imali zajedničku vojnu vežbu padobranskih jedinica. Ali, mislim da je prioritet da Srbija bude jak ekonomski partner susednim zemljama”, zaključio je Godfri.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*