Годишњица убиства Џона Кенедија, мистерија и даље нерешена

Džon-Kened
ХЈУСТОН –

На данашњи дан 1963. године у Даласу је убијен амерички председник Џон Кенеди. Мистерија Кенедијевог убиства још увек траје, због тога што поверљиви документи у вези са истрагом овог злочина још увек нису објављени.

Džon-Kenedi

 

Најмлађи амерички председник, Демократа, Џон Фицџералд Кенеди убијен је 22. новембра 1963. из снајпера док је председничка колона са његовим отвореним аутомобилом пролазила кроз центар Даласа у Тексасу, непуне три године пошто је дошао на место 35. председника Сједињених Држава.

Амерички маринац Ли Харви Освалд ухапшен је због убиства, али га је Џек Руби убио два дана касније у седишту полиције, пре суђења.

Председник Кенеди имао је опозицију како од десничара, који су га због унутрашњих реформи сматрали комунистом, тако и од прокубанских активиста, због спољнополитичких активности.

На унутрашњем плану, председник Кенеди донео је програм „Нова граница“, обећао државна средства за образовање, здравствену заштиту за најстарије, економску помоћ руралним регионима, заустављање рецесије и окончање расне дискриминације.

Смањио је каматне стопе и инфлацију, и тиме омогућио да бруто домаћи производ годишње расте 2,2 одсто. Предложио је пореску реформу и смањење пореза на приходе и на доходак предузећа 1963. године. Конгрес је ове мере усвојио после његове смрти.

На спољнополитичком плану, доживео је неуспех приликом инвазије у Заливу свиња на Куби, у покушају свргавања Фидела Кастра. Одатле је проистекла кубанска ракетна криза која је скоро довела до нуклеарног рата са Совјетским Савезом.

Следила је изградња Берлинског зида, почетак вијетнамског рата. Међутим, било је и ствари значајних за напредак света као што су почетак пројекта Аполо који је омогућио слетање на Месец и стварање Афроамеричког покрета за људска права.

Решавање мистерије око Кенедијевог убиства започео је републикански председник Џорџ Буш старији 1992. када је потписао закон о објављивању ових материјала.

Пре две године председник Доналд Трамп најавио је отварање поверљивих докумената о убиству Кенедија, али је убрзо блокирао такву одлуку, после апела Централне обавештајне агенције и Федералног истражног бироа.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*