Gojković: Ne očekujem veći broj obolelih od koronavirusa

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/nr
BEOGRAD –

„Od početka krize izazvane koronavirusom prate se različiti parametri i jasno se dalo do znanja da će biti pojedinačna istupanja iz sistema odnosno da tempo i pad broja obolelih neće biti svaki dan isti“, izjavio je za RTV pokrajinski sekretar za zdravstvo i član kriznog štaba vlade Srbije Zoran Gojković.

On je istakao da se događaju lokalna žarišta tkz. džepovi ili repovi, kao što je nedavni slučaj u Vranju.

„Biće odstupanja od broja obolelih ako se pojavi situacija kao što se pojavila u Vranju, ali ne očekujem da će biti veći broj obolelih na ukupnu situaciju, ali potrebno je voditi računa i o pandemijskoj slici u regionu, u zemljama regiona, u celom svetu“, dodao je Gojković.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/nr

„Ne može se držati pet, šest meseci u karantinu da bi broj zaraženih sveli na nulu“, rekao je on, istakavši da je cilj bio što manji mortalitet i Srbija u tome ima jedan od najboljih rezultata.

U petak zatvaranje pančevačke Kovid bolnice

„Kovid bolnica u Pančevu zatvara se petak. Imamo još određen broj na respiratorima, to su pacijenti koji su primani u bolnice i njihovo lečenje još uvek traje. U celoj Srbiji je 27 na respiratoru i to su najteži pacijenti, umiru stariji pacijenti ili pacijenti čiji imunitet nije dovoljan da uspešno saniraju posledice bolesti“, izjavio je Gojković.

„Relaksiranje mera dovodi do smanjenja broja obolelih i može da se uđe u svakodnevni ritam života i rada“, izjavio je on.

Na pitanje kako se meri uspešnost i kako to da ako su kliničke slike lakše, kako to da nema dan bez žrtve, Gojković je odgovorio „da smo još uvek u pandemiji i jedino što možemo da poredimo je stopa mortaliteta“.

„Pravi rezultati će se videti nakon godinu dana, dve godine, kada cela priča za koronavirus se bude sublimirala“, izjavio je on.

„Srbija ima stopu mortaliteta koja je više hiljada posto manja od zemalja Evropske unije, u Sloveniji je 400 odsto veća smrtnost nego u pokrajini Vojvodini, sve zemlje su uvele brzo i kvalitativno restriktivne mere koje su se pokazale kao dobro sredstvo za borbu protiv prvog udara virusa korona“, poručio je Gojković.

„Osnovni fokus će biti pažnja, socijalna i lična odgovornost je ključna stvar u stadijumu lečenja epidemije“, rekao je Gojković.

„Moramo da shvatimo da je lična odgovornost onih koji su najranjiviji i osetljiviji da posebno obrate pažnju i svoje životne i radne aktivnosti svedu na maksimalnu ličnu i socijalnu odgovornost“, istakao je on.

Prema njegovim rečima držanje fizičke distance u otvorenom prostoru, da se ne okuplja u velikom broju na otvorenom prostoru, u zatvorenom da nose se maske i da se peru ruke, to su stvari koje se traže od građana, da bi broj pacijenata zaraženih korona virusom bio nula.

„Ne mislim da je poverenje poljuljano, najveći broj građana jako razume o čemu priča krizni štab i vlada Srbije i najveći broj građana je poštovao mere i shvata sa kakvim smo se problemom suočili i vidi da su rezultati koje su krizni štab i vlada Srbije isporučili građanima Srbije među najboljima u Evropi“, izjavio je Gojković.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*