GRAD NOVI SAD I OVE GODINE OBEZBEDIO BESPLATNE HPV VAKCINE

Oboljenja izazvana humanim papiloma virusima (HPV) svrstavaju se u grupu prioritetnih zdravstvenih problema, a Grad Novi Sad jedina je lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu za redom obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece, uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija

vakcina, pixabay
Foto: pixabay.com

 

Projekat „Preporučena imunizacija protiv HPV infekcije dece školskog uzrasta u Novom Sadu“ realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, a Grad je iz budžeta izdvojio blizu 15 miliona dinara za imunizaciju oko 650 dece koje imaju izabranog pedijatra u Domu zdravlja „Novi Sad“.

 

Prema rečima člana Gradskog veća za zdravstvo dr Dragana Stajića projekat je izuzetno važan i zato je na gradskom Javnom konkursu za realizaciju projekata u oblasti pronatalitetne populacione politike izabran, a sredstva uvećana u odnosu na prošlu godinu kada su Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku i Grad Novi Sad za imunizaciju HPV vakcinom obezbedili 10 miliona dinara.

 

– Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1500 žena a umre čak 600. U cilju prevencije ove bolesti Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju i to je najvažnija stvar koju roditelji mogu da učine za svoju decu. Nažalost, u našoj zemlji ova vakcina je preporučena ali ne i obavezna, a cena vakcine je takva da nije svima dostupna. Zato sam izuzetno ponosan što Grad Novi Sad  jedini u Srbiji već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju. To je naš konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice i rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena – izjavio je Dragan Stajić i pozvao roditelje devojčica i dečaka sa teritorije Grada Novog Sada da se detaljnije informišu i vakcinišu svoju decu u ambulantama Doma zdravlja „Novi Sad“.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*