GRADONAČELNIK SA PREMIJERIMA SRBIJE I SLOVENIJE OBIŠAO “KINESKU ČETVRT“

GRAD NOVI SAD

Gradonačelnik Miloš Vučević, zajedno sa premijerkom Republike Srbije Anom Brnabić i premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, koji su u Novom Sadu povodom zajedničke sednice dveju vlada, obišao je budući Kreativni disktrikt koji predstavlja jedan od najvećih poduhvata u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Na mestu nekadašnje industrijske zone grada “Kineske četvrti“ biće formiran još jedan gradski centar prvenstveno namenjen mladima, a prostori nekadašnjih industrijskih objekata postaće epicentri kulturnog i kreativnog stvaralaštva i preduzetništva.

GRAD NOVI SAD

– Promenićemo lice ovog dela grada, dobiće veoma važnu funkciju jer nam je namera da se tu kreira jedan održiv sistem koji će služiti svima onima sa kreativnim, umetničkim ali i poslovnim idejama.  Sačuvaćemo naše industrijsko nasleđe obeležavanjem objekata budućeg Kreativnog distrikta, s tim da ćemo na jednom zapuštenom i potpuno neiskorišćenom prostoru stvoriti novu vrednost, i to će takođe turistički biti atraktivno. Pioniri smo u ovakvoj koncepciji i nadam se da će i drugi slediti naš primer, jer postoji mnogo toga u Srbiji što bi moglo da se prilagodi aktuelnom trenutku i iskoristi na potpuno nov način od čega društvo samo može imati koristi. Drago mi je što sa premijerkom naše zemlje i slovenačkim premijerom danas možemo da obiđemo “Kinesku četvrt“ i što se realizacija tog projekta odvija prema planiranoj dinamici  – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević i izrazio veliku zahvalnost Republici Srbiji na ogromnoj podršci koju pruža Gradu Novom Sadu u realizaciji najvažnijih kapitalnih investicija.

GRAD NOVI SAD

Uređenje javnih površina “Kineske četvrti“ obuhvata radove na izgradnji infrastrukture (vodovoda, kanalizacije, crpne stanice), saobraćajnih površina, javnog osvetljenja, kao i hortikulturno uređenje i postavljanje mobilijara i urbane opreme. Posao se izvodi u više faza s obzirom na kompleksnost lokaliteta, a i zbog sinhronizacije sa dinamikom radova na samim objektima kao i na ostaloj infrastrukturi koju će realizovati JKP “Novosadska toplana“, “Telekom“,  JKP “Informatika“ i EPS.

Prva faza radova obuhvata uređenje kompleksa nekadašnje fabrike “Petar Drapšin“. Radovi su završeni u regulaciji Bulevara despota Stefana, ulici koja povezuje Bulevar despota Stefana sa pešačkom stazom na Keju i internim ulicama oko objekta br. 7 koji je predviđen za kulturnu stanicu. Druga faza radova je predviđena Programom uređenja građevinskog zemljišta za 2019. godinu  kroz nastavak radova na izgradnji parkinga sa pratećom infrastrukturom, a planirana je pešačko biciklistička veza sa kejom i postvaljanje urbanog mobilijara. Tokom ove godine izvršeno je rušenje objekata koje je koristila Mostogradnja.

Obilasku su takođe prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Fondacije “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*