Gradonačelnik Subotice: Dočekajmo Božić u odgovornom zajedništvu

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru želim da čestitam predstojeći najradosniji hrišćanski praznik. Uz najbolje želje za zdravlje, radost i porodični mir, moram da uputim i jedan apel. Imajući u vidu da, nažalost i ove godine praznik rođenja Hristovog dočekujemo u veoma složenoj i neizvesnoj epidemiološkoj situaciji, želim da pozovem sve pravoslavne sugrađane da razumeju teške i odgovorne odluke koje su donesene u vezi sa badnjačkim svečanostima.

Tri decenije duga tradicija nalaganja Badnjaka na subotičkom Trgu slobode je morala biti privremeno prekinuta prošle i ove godine. Oko ove odluke Grad Subotica je potpuno saglasan sa organizatorom svečanosti, Srpskim kulturnim centrom „Sveti Sava“ i Srpskom prvoslavnom crkvenom opštinom subotičkom. Ona je doneta teška srca i sa opredeljenjem da se tradicija nastavi sledeće godine, za koju se nadamo da će doneti konačan kraj pandemije korona virusa.

Tokom 2021. situacija oko zaraze se stalno popravljala ali ovi kritični zimski meseci su doneli novi „omikron“ soj koji se značajno brže širi i već izaziva rekordne stope infekcije u našem okruženju.

Organizator je ipak ove godine uspeo da obnovi deo programa za Badnji dan, koji će izvesti poštujući mere zaštite zdravlja ali masovno sabranje našeg naroda na centralnom trgu zaista nije bilo moguće organizovati.

Vreme u kojem se rodio Hristos bilo je doba iskušenja i krize za njegov narod, a njegovo rođenje označilo je i početak nove nade, kako za njegove sunarodnike, tako i za ceo svet. Čovekoljublje na koje nas poziva naša vera neretko zahteva od nas žrtvu i odricanje, pa smo tako i danas pozvani da mislimo na svoje sugrađane, lekare, medicinsko i nemedicinsko osoblje naših zdravstvenih ustanova, za koje nema praznika i predaha u borbi koju vode za svakog čoveka koji boluje.

Zato vas pozivam da se, u duhu praznika, podsetimo njihovog truda i da im pomognemo, svojom odgovornošću, kroz vakcinaciju, poštovanje zaštinih mera i odgovoran pristup prazničnom zajedništvu.

Sa tim željama vam upućujem najradosniji pozdrav – Mir Božiji! Hristos se rodi!

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*