Grčka otvara granice za građane BiH; Nemačka: Do sredine jula biće vakcinisano 90 odsto građana

BANJALUKA/BEČ –

Grčka od danas otvara granice za građane BiH, potvrdila je za RTRS ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Da bi putovali u Grčku, građani BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 časa ili potvrdu o primljene dve doze vakcine ili dokaz da su preboleli kovid pre više od dva, a manje od devet meseci.

granica,, guzva,, evzoni,, grcka,, turizam

Izvor: RTV

Svi ti dokumenti moraju biti na grčkom ili na engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom, italijanskom i španskom jeziku.

Virusolog Kristof Štajninger: Život kao pre pandemije neće više biti moguć

Austriski virusolog Kristof Štajninger ocenio je da život kakav je bio pre pandemije korona virusa neće više biti moguć.

Štajninger je, u izjavi bečkom dnevniku „Prese“, ukazao da se tokom primene epidemioloških mera promenila i psihologija ljudi.

austrija,, korona

Izvor: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

„Nećemo nikada više prihvatiti da neko unese v

irus gripa u bolnice ili da desetine hiljade ljudi koje nisu vakcinisane, niti izlečeni od korone, ili testirane, mogu jedni pored drugih biti na koncertu. U takvim situacijama se više nećemo dobro osećati“, naglasio je ekspert Medicinskog univerziteta u Beču.

On polazi od toga da će se stanovništvo morati navići na „nove mere“, da vodi život koji u mnogome podseća na raniji život.

„Samo vakcinom nećemo moći držati pod kontrolom pandemiju“, upozorava Štajninger.

Virusolog kaže da je, po pitanju vakcinacije, još dug put pred Austrijom, jer je za sada sveta deset odsto stanovništvo potpuno imunizovano.

„Na tom putu moramo računati s novim mutacijama, koje mogu zaobići vakcinu. Nalazimo se u trci, u kojoj možda nećemo pobediti, iako sa vakcinama imamo ispravan instrument u rukama“, rekao je Štajninger.

Za održivu borbu protiv pandemije, smatra, potrebni su i „drugi stubovi“, i ističe da su potrebni rutinski testovi za pristup određenim mestima, ali i utvrđivanje nivoa antitela, kako bi se više saznalo o statusu imuniteta stanovništva.

On je uveren da će obaveza nošenja maski još dugo ostati, pre svega u oblastima gde nije moguće držati distancu i gde je teško kontrolisati da li je neko vakcinisan, izlečen ili testiran, kao što su taksi, hoteli, ili javni prevoz.

Špan: Do sredine jula biće vakcinisano 90 odsto građana

Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan očekuje da će do sredine jula oko 90 odsto odraslih spremnih na vakcinaciju u Nemačkoj biti vakcinisano protiv korona virusa.

On je na javnom TV servisu ARD rekao da se polazi od toga da je između 70 i 75 odsto odraslog stanovništva spremno da se vakciniše.

Ukazao je da se povećala dinamika vakcinacije, podsećajući da je za Uskrs bilo vakcinisano tek 12 odsto gađana, a pre desetak dana broj je porastao na oko 40 odsto.

Prema Institutu „Robert Koh“, u Nemačkoj je vakcinisano 42,2 odsto stanovništva, a potpuno imunizovano je 17,1 odsto.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*