Gutereš pozdravio zajedničku izjavu pet svetskih sila o sprečavanju nuklearnog rata

Antonio Gutereš (Foto Beta-AP)

NJUJORK– Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je zajedničku izjavu lidera SAD, Rusije, Kine, Britanije i Francuske o sprečavanju nuklearnog rata.

„Generalni sekretar pozdravlja zajedničku izjavu država sa nuklearnim oružjem o sprečavanju nuklearnog rata i izbegavanju trke u naoružanju”, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi TAS S.

On je rekao da Gutereš zahvalan zbog opredeljenja ovih zemalja za bilateralni i multilateralni diplomatski pristup kojim bi se izbegli vojni sukobi, ojačala stabilnost i predvidljivost, povećalo međusobno razumevanje i poverenje i sprečila trka u naoružanju koja nikome ne bi koristila i koja bi ugrozila sve.

„Generalni sekretar koristi priliku da ponovi ono što je više puta rekao: jedini način da se eliminišu svi nuklearni rizici je da se eliminiše svo nuklearno oružje. On ponavlja svoju spremnost da radi sa državama koje imaju nuklearno oružje i svim državama članicama kako bi se taj cilj postigao što pre”, navodi se u saopštenju portparola UN, prenosi Tanjug.

Lideri Rusije, Velike Britanije, Kine, SAD i Francuske izdali su juče zajedničko saopštenje o sprečavanju nuklearnog rata i odustajanju od trke za naoružanjem, saopšteno je na sajtu Kremlja.

„Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD razgovaraju o izbegavanju rata između nuklearnih sila i smanjenju strateških rizika, što je naša glavna odgovornost. Saglasni smo da u nuklearnom ratu nema pobednika i da nikada ne sme doći do toga”, preneo je TAS S.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*