Gutereš pred 78. zasedanje GS UN: Svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku

Foto: Printscreen/Youtube Reuters
NJUJORK –

U Njujorku počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se da među glavnim temama budu klimatske promene i rat u Ukrajini.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

„Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom“, rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

Gutereš je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

„Neću odustati od svojih napora da to postignem“, naveo je Gutereš.

Prema njegovim rečima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku, nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata.

Gutereš je ocenio da je to dobro jer, kako je naveo, „otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima“.

Generalni sekretar je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

„Multipolarnom svetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije“, rekao je Gutereš, navodeći da je zbog toga potrebna reforma Saveta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspešno da rešavaju savremene probleme.

Gutereš je ocenio da se svet sve više približava „velikom rascepu“ u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.

Gutereš je rekao da je zbog toga potrebna promena „međunarodne finansijske arhitekture“ da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.

Ne dolaze Si Đinping, Vladimir Putin, Riši Sunak, Emanuel Makron…

Očekuje se da će se tokom debate “Ponovna izgradnja poverenja i pokretanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje delovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja ka miru, prosperitetu, napretku za sve“, razmatrati pitanja ljudskih i međunarodnih prava i saradnje u ekonomskim, društvenim, kulturnim, obrazovnim i zdravstvenim oblastima.

Tradicionalno, prva država koja se obraća je Brazil, a zatim SAD, koje su domaćin skupa. Nakon toga redosled govornika utvrđuje se složenim algoritmom zasnovanom na nivou zastupljenosti, geografskoj ravnoteži, prijavom za obraćanje i drugim kriterijumuma, piše Glas Amerike (VOA).

Na marginama Generalne skupštine biće održani brojni bilateralni i multilateralni razgovori, a jedan od planiranih susreta je i razgovor lidera država Zapadnog Balkana sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom.

Najavljeno je da će zasedanju prisustvovati ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kao i izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Očekuje se da će se obojica obratiti Generalnoj skupštini i razgovarati sa američkim predsednikom Bajdenom na marginama događaja.

Prema informacijama koje se mogu čuti u Njujorku, Zelenski bi u sredu trebalo da govori i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini, što znači da će tehnički biti za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, navodi VOA.

Saopšteno je da će Riši Sunak biti prvi britanski premijer koji će u periodu dužem od decenije preskočiti zasedanje Generalne skupštine, dok je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da nije u mogućnosti da prisustvuje zbog gustog rasporeda.

Kineski lider Si Đinping nikada ne dolazi na Generalnu skupštinu UN, a još nije poznato da li će Kinu predstavljati potpredsednik Han Dženg umesto šefa diplomatije Vang Jia. Neće doći ni ruski predsednik Vladimir Putin.

Prvi put će američki predsednik Džo Bajden biti jedini predstavnik pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, koji će prisustvovati sastanku lično.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će u svom govoru u četvrtak snažno štititi poziciju Srbije.

„Počeli smo jutros rano u UN. Mi istupamo u četvrtak i snažno ćemo štititi poziciju Srbije. Uveren sam da će građani naše zemlje biti ponosni na svoje rukovodstvo“, naveo je Vučić u objavi na Instagram profilu „buducnostsrbijeAV“.

PRINTSCREEN/INSTAGRAM AV

Na Generalnoj debati obratiće se predsednici, premijeri i monarsi iz 145 zemalja.

 

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*