Hrabre škotske žene lečile su srpske vojnike u Velikom ratu – odata počast u Mladenovcu

PRINTSCREEN/RTS

Elsi Inglis je bila škotska lekarka koja se istakla svojim radom u Srbiji u toku Prvog svetskog rata. Dok se 1915. godine Srbijom širila epidemija tifusa, ona osniva prve ratne bolnice, a jedna od njih se nalazila i u Mladenovcu. Svake godine, kod spomen-česme „Crkvenac“, odaje se počast misiji hrabrih škotskih žena.

U jesen 1915. godine, na mestu na kojem se nalazila Druga rezervna mladenovačka bolnica, sagrađena je česma u znak zahvalnosti i sećanja na sanitarnu misiju škotskih žena u Srbiji i njenog osnivača dr Elsi Inglis, koje su nesebično pružale medicinsku pomoć i negu, kako ranjenim srpskim vojnicima tako i obolelom stanovništvu.

Priliku da na tom mestu odaju počast čuvenoj lekarki, imali su i članovi udruženja potomaka i poštovalaca Elsi Inglis.

„Moj pradeda je kao dobrovoljac u ratu, pomogao je srpskim vojnicima u okolini Vranja, i tamo je dva dana pred povratak kući preminuo od tifusa. Tužno je što u Britaniji gotovo niko ne zna za Solunski front, ni ja nisam znala sve do sada. Hvala vam mnogo što čuvate sećanje na ove žene, volim srpski narod“, rekla je Kaul Pol iz Notingema.

„Naučila sam mnogo toga i sve te nove informacije nosim sa sobom u Edinburg, Škotsku, odakle i potiču sve ove žene. Ovo je bio veličanstven put, zahvalna sam svima na toploj dobrodošlici“, istakla je Fiona Garvu iz Edinburga.

Gosti iz Škotske su u Srbiji već nekoliko dana. Posetili su Niš, Kragujevac i Vranje, a ostatak puta ih vodi u Valjevo i Šabac. Kako kažu, najveći utisak na njih ostavlja činjenica da se sećanje na te hrabre žene i dalje neguje u Srbiji.

„One ne veruju kako posle 100 godina, naš narod ovde, ne samo u gradovima, nego i meštani po selima, još uvek idu na te grobove i čuvaju i svake godine daju pomen, da se ne zaborave, i kada se vrate u Škotsku, tamo neće verovati da nisu zaboravljene ovde, kako su nažalost zaboravljene u Škotskoj i Velikoj Britaniji“, rekao je vođa puta Nik Ilić.

„Ljudi kao što je bila doktorka Elsi Inglis su najsnažnija veza između Srbije i Britanije i putokaz solidarnosti, razumevanja, podrške na kojima možemo da gradimo čak i čvršće odnose u budućnosti“, naveo je Edvard Ferguson, britanski ambasador u Srbiji.

Elsi Inglis je zbog svojih doprinosa 1916. godine postala prva žena odlikovana ordenom Belog orla, što je najviši orden koji Srbija dodeljuje. Kako je najavljeno iz britanske ambasade, ona je i prva žena koja će uskoro, na glavnoj ulici u Edinburgu, dobiti bronzani spomenik.

 

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*