Hrvatska policija proterala nigerijske studente u BiH, pomešala ih sa migrantima

Foto: Pixabay/slavenstrgar

Bosanskohercegovački portal Žurnal objavio je priču o dvojici studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija, prema tvrdnjama portala, otela i ilegalno proterala u Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Pixabay/slavenstrgar

Osamnaestogodišnji student Abia Uhena Aleksandro i njegov kolega Eboh Kenet Činedu su iz Nigerije doputovali u Hrvatsku da bi učestvovali na petom Svetskom međuuniverzitetskom prvenstvu u Puli, piše Žurnal.

Oni su predstavljali Federalni univerzitet tehnologije na takmičenju u stonom tenisu. Po završetku takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb, odakle je trebalo da lete za Istanbul, a iz Istanbula za Lagos. Međutim, na ulasku u tramvaj u Zagrebu zaustavila ih je i privela policija, piše Žurnal.

Prema pisanju portala, hrvatska policija odvezla ih je u šumu u blizini Velike Kladuše i pod pretnjom oružjem naterala da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

„Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo da objasnimo ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo“, rekao je za Žurnal Eboh Kenet Činedu.

„Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca rekli su nam – idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam – ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da idem u šumu, onda mi je policajac rekao da će me, ako se ne pomaknem, upucati, kaže Eboha Kenet.

Od tada su studenti, prema pisanju Žurnala, smešteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši, odakle su pozvali kolegu koji je zajedno s njima bio na takmičenju, da im pošalje pasoše.

„Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku ističe nam danas“, rekao je Keneth Činedu.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije. Za Žurnal su kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon potvrde od organizatora takmičenja da je zaista reč o studentima s uredno izdatim vizama, obavestili organizaciju ‘Vaša prava’ iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz te organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala. I u Međeuuniverzitetskom sportskom odboru, organizatoru svetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obavešteni o slučaju.

U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tangeti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije – četiri studenta i profesor i da su svi imali uredne vize.

„Ta dva studenta bila su na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos i na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaveštena da su tu“, rekao je Tangeti. Poručio je i da će kontaktirati Univerzitet u Puli, obavestiti MUP Hrvatske i videti kako mogu pomoći studentima, prenosi N1 BiH.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*