I Albanci s Krivokapićem o rekonstrukciji vlade

Novi sastanak, na kojem će parlamentarna većina pokušati da približi stavove, biće održan sutra

Stranke parlamentarne većine još se ne izjašnjavaju o predlogu premijera Crne Gore (foto gov.me)

Podgorica – Poslanik Albanske koalicije „Jednoglasno” i predsednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka prihvatio je poziv premijera Zdravka Krivokapića da naredne sedmice razgovaraju o rekonstrukciji vlade i eventualnom ulasku albanskih kadrova u budući rekonstruisani kabinet.

U obraćanju javnosti saopštio je da neće imati nikakve zahteve za Krivokapića, dodajući: „Još ne znamo tačan datum sastanka s premijerom Krivokapićem. Što se nas tiče, mi smo uvek govorili da smo spremni za razgovore. Pri tome i sada stojimo, iako nam se čini da je sve to nekako iznuđeno. Na primer, mi ne znamo da li će se njegova vlada rekonstruisati i da li će opstati. To parlamentarna većina i vlada najpre moraju međusobno videti”, rekao je Đeka.

Na pitanje „Dana” da li i dalje ostaje pri stavu da neće ulaziti u vladu u kojoj su predstavnici Demokratskog fronta, on je odgovorio da oni koji ne razumeju globalne i regionalne procese, „kojima je klerikalizam osnova političkog delovanja, koji sve građane Crne Gore ne vide kao ravnopravne, ne mogu biti njihovi politički saveznici”.

Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsednik Nove srpske demokratije, kaže da će 10. oktobra biti novi sastanak, na kojem će parlamentarna većina pokušati da približi stavove. Ističe da se nije bilo lako dogovoriti se s Demokratskom Crnom Gorom Alekse Bečića oko sudbine vlade, ali da su se dogovorili da se da šansa rekonstrukciji vlade. Dodaje da će se nakon 10. ovog meseca znati da li je rekonstrukcija i dalje opcija ili će se birati druga vlada.

„Sada imamo ubedljivu parlamentarnu većinu, koja je za to da se napravi rekonstrukcija vlade koja bi podrazumevala poštovanje demokratskih standarda. Građanski pokret URA više ne stoji iza stava da se podrži sve što se dogovore DF i Demokrate”, kaže Mandić.

Dodaje da je DF bio za to da se bira nova vlada, ali je koalicija oko Demokratske Crne Gore bila protiv toga, insistirajući na rekonstrukciji postojeće vlade.

„Treba imati na umu da je aktuelna vlada ostala bez podrške parlamentarne većine u maju i politička kriza u Crnoj Gori traje već dugo. Posle 200 dana DF i čitava koalicija ’Za budućnost Crne Gore’ nisu ocenili dobrom ocenom učinak vlade, posebno nakon smene ministra Vladimira Leposavića i nepotpisivanja Temeljnog ugovora”, poručio je Mandić.

Po njegovim rečima, vlada eksperata nije dala očekivane rezultate, a premijer je poručivao da ako želimo da srušimo vladu, da je srušimo sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

„Front je simbol borbe protiv DPS-a, bilo bi teško da vladu, kojoj smo dali podršku u jednom trenutku, rušimo s DPS-om. Parlamentarna većina je u teškoj poziciji, pa smo izvršili jednu vrstu političkog pritiska”, ističe on i dodaje: „Želja je da se dogovorimo oko jače vlade i bolje sloge unutar parlamentarne većine”.

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, za „Politiku” ističe da je DF za sistemske promene, „uključujući zabranu rada DPS-a i hapšenja lopova i švercera”.

„Službe bezbednosti moraju postati državne, a ne partijske. Crna Gora nije otvorila dosije tajne policije po liniji operativnog rada – unutrašnji neprijatelj, niti je objavila spisak saradnika službe po tom osnovu. DPS je u celosti okupirao državu Crnu Goru”, smatra Medojević.

On kaže da je URA „jedina od tri pobedničke liste sa izbora 30. avgusta prošle godine koji su protiv političke rekonstrukcije Vlade Crne Gore, koja bi trebalo da DPS i njenog lidera Mila Đukanovića pošalje u političku prošlost”.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*