Incko: Neće biti crtanja novih mapa

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u izveštaju pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da pandemija nastavlja da pokazuje ozbiljnu disfunkcionalnost u Bosni i Hercegovini, uz poruku da neće biti crtanja novih mapa i da se pominjanje „mirnog razlaza“ može tumačiti samo kao pretnja.

Incko: Neće biti crtanja novih mapa 1Valentin Incko Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju zarad postizanja političkih poena.

To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mera koje su sprovodile nadležne vlasti na nivou BiH, entiteti preduzeli jednostrane i nekoordinisane akcije, što je rezultiralo preduzimanjem različitih rešenja u različitim delovima države, kazao je Incko, prenosi RTRS.

On se posebno osvrnuo na pominjanje „mirnog razlaza“, što predviđa i povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji, i istakao da se to može protumačiti samo kao pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, pa samim tim miru i stabilnosti zemlje.

Moram da ponovim da je Savet za implementaciju mira više puta istakao nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i fundamentalnoj strukturi BiH, kao jedinstvenoj, suverenoj državi koju čine dva entiteta. U BiH neće biti iscrtavanja nove mape, poručio je Incko.

On se u izveštaju, između ostalog, osvrnuo i na negiranje genocida, kao i na veličanje ratnih zločinaca.

U tom kontekstu, pored Srba, koje je kritikovao, pomenuo je i Hrvate i naveo primer iz Mostara od 29. novembra prošle godine, kada je organizovan komemartivni skup posvećen Slobodanu Praljku, a naveo je i da je 27. januara ove godine održan skup podrške bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu.

Podsetio je I da je ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković hvalila Mahmuljina i nazvala ga „braniocem BiH“, iako je on osuđen za ratni zločin nad Srbima, a ukazao je da je ona kritikovaka osuđujuću presudu Suda BiH Mahmuljinu.

Predstavnica SAD je rekla da nijedan entitet ne može postojati van Bosne i Hercegovine, pozvala je na formiranje federalne Vlade u BiH, jačanje institucija i borbu protiv korupcije i približavanje standardima EU, a osudila je političare u BiH koji se fokusiraju na etno-nacionalističke ciljeve.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*