Irak i Sirija optužuju Tursku za ugrožavanje suvereniteta

U Bagdadu i Damasku protestuju zbog stalnih upada turskih komandosa na njihovu teritoriju dok u Ankari ističu da je to „legitimna” borba protiv terorista, piše Politika..

Erdogan na otvaranju Taksim džamije u Istanbulu (Foto: EPA-EFE/Turkish president press office)

Stalni upadi turskih snaga bezbednosti u susedne zemlje – Irak i Siriju – pod plaštom borbe protiv terorizma iznova izazivaju oštre kritike u Bagdadu i Damasku. Te poteze Ankare osuđuju i u Arapskoj ligi.

Predsednik Tajip Erdogan se upravo pohvalio da su obaveštajna služba i komandosi „neutralisali” (ubili) lidera „kurdskih terorista” Sofi Nuretina, u severnom Iraku. To je bio jedan od najtraženijih ekstremista, koji je kriv za mnoge upade u istočnu Anadoliju i ubistva civila. Prema lokalnim medijima samo u dve operacije u aprilu eleminisano je 113 pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK). Stradalo je i nekoliko vojnika.

„Svoje probleme sa Kurdima Turska treba da rešava na svojoj teritoriji. Kategorički osuđujemo kao neprihvatljive stalne povrede našeg suvereniteta od strane turske armije. Mi tražimo da Ankara odmah prekine sa tom praksom”, istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova u Bagdadu u protestu koji je uručen turskom otpravniku poslova u Iraku.

To nije prvi put da Bagdad protestuje zbog turskih upada u severni Irak, ali ovog puta povod je bio nesvakidašnji: najviši turski vojni funkcioneri (načelnik generalštaba Jašar Guler, komandant pešadije general Umit Dundar i ministar odbrane Hulusi Akar) obišli su nedavno u severnom Iraku – kao da su u svojoj zemlji – turske komandose koji se tamo bore protiv pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) koja navodno u tamošnjim planinama ima baze odakle povremeno upadaju u istočnu Anadoliju i izvode oružane akcije.

U severnom Iraku Turska godinama drži specijalce i pripadnike Nacionalne službe bezbednosti (MIT) koji prate kretanja članova PKK-a koji se u istočnoj Anadoliji bore za autonomiju svog naroda. Gotovo svakodnevno stižu izveštaji o „neutralisanju” terorista, odnosno ubistvima, zarobljavanju ili predaji.

Slične optužbe stižu i iz Sirije gde se Ankara od dolaska „arapskog proleća” bori protiv tamošnjih „kurdskih terorista” koji su „filijala” PKK. Oni od prvog dana uživaju podršku Pentagona, pošto se istinski bore protiv pripadnika „Islamske države”. To je jedan od razloga koji je doveo do pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare. U Turskoj tvrde da oni na severu Sirije progone Arape i Turkmene i pokušavaju da se izbore za autonomiju.

U poslednje četiri godine Turska je organizovala tri velike prekogranične operacije na severu Sirije, što je naišlo na osude u Damasku, Arapskoj ligi i EU. „Predsednik Erdogan se ponaša kao osmanski osvajači. On otima naše fabrike, naftu i zemlju”, optužuje sirijski predsednik Bašar al Asad. Ni druga strana ne ostaje dužna. „Asad je tiranin, terorista i krvnik svog naroda”, uzvraća Erdogan.

Prekogranične akcije Turske, koje se izvode pod izgovorom borbe protiv terorizma, osuđuju i u Arapskoj ligi koja okuplja 20 zemalja regiona, jer ugrožavaju njihov suverenitet.

U poslednje vreme svake godine u oktobru parlament u Ankari usvaja odluku kojom se na 12 meseci daju odrešene ruke predsedniku Erdoganu i Generalštabu da mogu, kad god procene da je to neophodno, da pošalju askere u Siriju i Irak kako bi se tamo obračunali sa teroristima. U Turskoj za to imaju svoje objašnjenje koje nije lako razumeti: To je u skladu sa Poveljom UN pošto će se vojnici, kako se iznova ističe, vratiti u zemlju kada tamo iščupaju korene ekstremistima.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*