Isti „Trampov scenario“ za Kosovo i Metohiju kao za Palestinu?

RTV
BEOGRAD –

Plan za Bliski istok koji je pre dva dana predstavljen u Beloj kući ima mnogo istih tačaka kao onaj spremljen za Beograd i Prištinu, piše Srpski telegraf.

Prema diplomatskom izvoru iz jedne zapadne ambasade, plan za spor između Izraelaca i Palestinaca radili su isti ljudi koji su iscrtali konture američke strategije za rešenje odnosa Beograd i Prištine, koju ovih dana, navodi ST, počinje da realizuje specijalni Trampov izaslanik Ričard Grenel.

RTV

Praveći paralele između dva sporazuma, ST navodi kao prvo razgraničenje i da Srbiji ostaje severni deo Kosova, a da Mitrovica postaje neka vrsta Jerusalima, podeljena između Albanaca i Srba ili će dobiti specijalni status distrikta.

Kako se navodi, Srbija zadržava opštine na severi KiM, baš kao Izrael svoja naselja na Zapadnoj obali, a tu je i posebna zaštita i eksteritorijalni status za srpske svetinje van severa Kosova i Metohije.

ST piše i da Albanci neće moći da kupuju srpske kuće i obratno.

Kao i za Izraelce i Palestince, predviđen je i ekonomski paket, posebno za sadašnji severni deo Kosova, pre svega za gradnju infrastrukture i proizvodnih pogona. Da se obezbede pare biće sazvana međunarodna konferencija, a Amerika dovodi nove investitore u Srbiju i na Kosovo, navodi list.

Kako piše ST, granica između Kosova i Srbije (severni deo Kosova) bila bi otvorena za promet građana i robe, bez dužeg zadržavanja.

Iza Tramplovog plana, uz razne eksperte, pre svega stoji njegov zet i čovek od najvećeg poverenja u rešavanju planetarnih kriza Džared Kušner, navodi list.

Prenosi se i konstatacija da je razumljivo da dva plana nisu u svemu ista, jer ni situacija i suština sporova nisu identični.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*