Italija podržava evropski put Srbije

Vlada Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zahvalila je u današnjem razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Republike ItalijeLuiđi Di Majom na kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije i upornom zalaganju na agendi proširenja u okviru Evropske unije.

Činjenica da italijanske kompanije u Srbiji zapošljavaju 26.000 radnika, svedoči da je Italija jedan od naših najvećih investitora i najznačajnijih ekonomskih partnera, navela je predsednica vlade, izražavajući uverenje da će ova saradnja u budućnosti biti još čvršća.

Vlada Srbije

 

Premijerka Brnabić je istakla da očekuje da će uskoro biti održana i četvrta zajednička sednica dveju vlada, na kojoj bi mogla biti razmotrena saradnja u okviru inovacija i startap preduzetništva, nauke i istraživačkih delatnosti.

Šef italijanske diplomatije ocenio je da između dve države i naroda postoji posebna veza i da je, prema tome, prirodna podrška Italije po mnogim pitanjima i strateško partnerstvo naših zemalja.

Ističući da se nalazimo u periodu kada se obeležava deset godina strateškog partnerstva, De Majo je pohvalio izuzetan napredak Srbije u reformskim procesima, pre svega u oblasti ekonomije, o čemu svedoče i italijanski investitori koji rade na našem tržištu. On je istakao da Italija podržava evropski put Srbije, kako zbog postignutih rezultata u sprovedenim reformama, tako i zbog činjenice da Srbija predstavlja važan faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Kada je reč o saradnji u oblasti inovacija, on je objasnio da je italijanska vlada osnovala program koji se bavi međunarodnom saradnjom i partnerstvima u oblasti inovacija i da bi saradnja sa Srbijom bila od obostranog interesa. Akcenat u budućem periodu, treba staviti upravo na ulaganja u našoj regiji u inovacije, digitalizaciju i nove tehnologije i mlade ljude koji se bave ovom oblašću, istakao je De Majo.

Predsednica vlade i ministar spoljnih poslova Italije razgovarali su i o mogućnostima održavanja privrednog foruma koji bi obuhvatio i saradnju na polju inovacija.

Šef italijanske diplomatije preneo je podršku Italije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ocenio da je u pronalaženju rešenja neophodna veća podrška i posredovanje Evropske unije.

Predsednica vlade zahvalila je Italiji na prisustvu italijanskih vojnika u Misiji KFOR-a, koja, kako je objasnila ima veliki značaj za bezbednost i sigurnost Srba i svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji, ali i za očuvanje naših verskih objekata.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*