Iz državne kase za Vojvodinu 76,5 milijardi dinara

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Iz republičke kase u narednoj godini će se u budžet Vojvodine sliti 76,5 milijardi dinara.

Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić

Uvidom u predloženi budžet Srbije za narednu godinu, „Dnevnik” je utvrdio da se od te cifre 47 milijardi odnosi na transfere, dok će 29,5 milijardi priteći direktnim uplatama za razne projekte. Budžetom za 2019. je iz republičke kase trebalo da bude transferisano, ili investirano u Pokrajini blizu 69 milijardi dinara, što je bilo 5,1 posto više nego 2018.

Kada se pogledaju sami transferi, gde je pokrajinska kasa, narodski rečeno, samo protočni bojler, kao i prethodnih godina prednjače plate u osnovnom obrazovanju, za koje će biti izdvojeno blizu 20 milijardi dinara, dok će za zaposlene u srednjim školama biti preneto 8,6 milijardi.

Najviše novca naredne godine iz republičke kase dobiće najveći vojvođanski grad – Novi Sad –  918,6 miliona dinara

Za finansiranje Javne medijske ustanove „Radio-televizija Vojvodine” planirana je cifra od 900 miliona dinara. Na spisku transfera su projekti „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, za koju je planirano iz republičke kase oko 252,3 miliona, kao i „Novi Sad Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019” sa 145 miliona. Za nastavak realizacije projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici biće prebačeno 400 miliona dinara.

Budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine pripada 18 odsto prihoda od poreza na dohodak građana i 42,7 odsto prihoda od poreza na dobit pravnih lica, ostvarenih na teritoriji pokrajine

Projekat mađarsko-srpske železnice sa 14,6 milijardi dinara i u 2020. godini biće najveća stavka kada je reč o finansiranju infrastrukturnih poduhvata u Vojvodini. Potom po visini izdvajanja slede subvencije u poljoprivredi preko Uprave za agrarna plaćanja od devet milijardi, kao i subvencije privatnim preduzećima iz Ministarstva privrede za podsticaje od blizu 1,7 milijarde.

 

Foto: Dnevnik.rs

 


Garancije za važne projekte

U projekcijama za narednu godinu navodi se da će Republika izdati garancije do iznosa od 95,3 milijardi dinara, ili 752 miliona evra, i 18 miliona kuvajtskih dinara. Za Fruškogorki koridor kineskim bankama će biti date garancije u vrednosti 550 miliona evra. Između ostalog, posredstvom turskih banaka biće date garancije za auto-put Sremska Rača – Kuzmin, most preko Save, projekat za deonicu Požega–Kotroman i rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar – Tutin od 265 miliona evra. Za projekat izgradnje beogradske obilaznice, deonica Bubanj Potok – Pančevo, Sektor C, potrebne su garancije za 600 miliona evra.

Biće date garancije poslovnim bankama za JP „Srbijagas” – izgradnju gasovoda na teritoriji Srbije od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom i drugim susednim zemljama, kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva „South Stream Serbia” AG, Cug, Švajcarska, od 70 miliona evra.


Kada se pogledaju stavke koje će biti finansirane preko Ministarstva saobraćaja i infrastrukture, važno je naglasiti da će 200 miliona dinara biti izdvojeno za projekta brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma. Podsećamo da je Fruškogoski koridor u ovogodišnjem budžetu bio zastupljen sa svega 40 miliona dinara, ali je bilo bitno to što se prvi put pojavio kao planska cifra.

Za Fruškogorski koridor planirano je 200 miliona dinara, nasuprot prošlogodišnjih 40 miliona

Za radove na auto-putu E-75, na deonici GP Kelebija – petlja Subotica–Jug, navedena je cifra od 500 miliona dinara. U budžetu su se našle i dve vojvođanske luke, pa će za proširenje kapaciteta u Bogojevu biti izdvojeno 62,4 miliona dinara, a za Sremsku Mitrovicu 62. Druga faza izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode za piće u Kikindi zahtevaće 60 miliona iz državne kase, a ista cifra predviđena je i za unapređenje uslova za prevođenje brodova u okviru brane na Tisi kod Novog Bečeja. Po milion dinara predviđeno je za tri stavke – radove na graničnom prelazu Horgoš, za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Subotica–Segedin i izgradnja auto-puta, deonice Beograd–Zrenjanin. Za izgradnju graničnog prelaza Vatin predviđeno je blizu 136 miliona.

Za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu biće potrošeno 200 miliona dinara

Za izgradnju novog paviljona u KPZ-u Sremska Mitrovica predviđena su 102 miliona dinara, a za opremanje tog paviljona 7,1 miliona, dok će za izgradnju i opremanje novog zatvora u Subotici biti potrebno 8,3 miliona dinara. Iz „Zelenog fonda” Republike Srbije za podsticaje za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada investiraće se u Pokrajinu 850 miliona, a iz Ministarstva ekologije za programe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog interesa 50 miliona dinara. Republička direkcija za vode izdvojiće 509,3 miliona za izgradanju sistema za navodnjavanje.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima namenila je nešto više od milijardu dinara za obnovu i unapređenje objekata u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti. U budžetu je i finansijski kredit EIB-a za rekonstrukciju kliničkih centara od 302,6 miliona. Za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu biće potrošeno 200 miliona dinara, za izgradnja obrazovno- istraživačkog centra u Beloj Crkvi 61,2, a za podršku radu „Parka Palić” d. o. o. deset miliona. Matica srpska naredne godine može računati na podršku iz republičke kase od 51 milion dinara, koliko je bilo predviđeno i ovogodišnjim budžetom.


Koliko će dobiti lokalne samouprave

Po slovu Zakona o lokalnoj samoupravi, opštinama i gradovima u Vojvodini nenamenski će biti preneto 7,7 milijardi dinara, a 33,3 milijarde će dobiti sve lokalne samouprave u Srbiji. Najviše novca sleduje najvećem vojvođanskom gradu – Novom Sadu – 918,6 miliona dinara. Potom ide Sombor s 381,7 miliona, Sremska Mitrovica s 254,9, Subotica s 240,4, Ruma s 231. Odžacima je planirano 226 miliona dinara, Kovačici 225, Kovinu 223, Šidu 206, Bačkoj Palanci i 204 Zrenjaninu gotovo 203. Sledi  Bela Crkva s 200 miliona, Žitište sa 198,8, Kula sa 194,9, Kikinda sa 181,4 i Žabalj sa 180. Planirano je da naredne godine Alibunar i Stara Pazova iz državne kase dobiju po 175 miliona, Vrbas 166, Apatin gotovo 163, Čoka oko 161, Bačka Topola 158,  Vršac blizu 156, Novi Bečej 150, a Bečej 154 miliona. Inđija će dobiti 142 miliona, Titel oko 135, Sečanj 128, Bač 117, Bački Petrovac oko 117, Nova Crnja blizu 116, Temerin oko 105 i Novi Kneževac 102 miliona dinara. Za Mali Iđoš predviđeno je oko 97 miliona, za Sentu blizu 92, a za Adu oko 91 milion. Irig bi trebalo da dobije 86, Pančevo blizu 85 miliona, Opovo 83, Srbobran nešto više od 77, Kanjiža blizu 71, Pećnici 66, Beočin 48 i Sremski Karlovic 36,7 miliona.


Vlada Srbije uputila je parlamentu Predlog zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu, kojim se predviđaju ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijarde, što daje predviđeni deficit od 20,2 milijardi dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a. Budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine pripada 18 odsto prihoda od poreza na dohodak građana i 42,7 odsto prihoda od poreza na dobit pravnih lica, ostvarenih na teritoriji pokrajine. Isto tako, obezbeđuju se transferi iz budžeta Srbije, i to za poverene poslove u skladu sa zakonom kojim se utvrđuju nadležnosti APV, kao namenski transferi za finansiranje rashoda za zaposlene u obrazovanju u pokrajini. Tu su i namenski i nenamenski transferi jedinicama lokalne samouprave u APV i namenski kapitalni transferi za projekte koje utvrdi Vlada.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*