Izabran gradonačelnik Skoplja i predsednici još 43 opštine; Zaev sazvao sastanak koalicije o novoj vladi

SKOPLJE –

Drugi krug lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji je završen uspešno, a izabrani su gradonačelnici u 43 opštine i u Gradu Skoplje.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE je u drugom krugu osvojila gradonačelničke mandate u 20 opština, SDSM u sedam, DUI u sedam, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa po dva mesta, a DPA, GROM i Koalicija LDP-DOM po jedno gradonačelničko mesto, prenosi severnomakedonska agencija MIA.

skoplje, makedonija, 1

Izvor: Pixabay

U drugom krugu pobedili su i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržavaju VMRO-DPMNE i Koalicija, nezavisni kandidat Maksim Dimitrievski u Kumanovu i nezavisni kandidat u Debarci Zoran Nogačeski.

Konačni rezultati, kako je saopštio DIK, biće objavljeni tokom dana.

Predsednik SDSM i aktuelni premijer Zoran Zaev podneo je sinoć ostavku na obe funkcije, navodeći da preuzima odgovornost za loše izborne rezultate, i čestitajući izbornu pobedu svojim političkim protivnicima.

On smatra da vanrednih parlamentarnih izbora ne bi trebalo da bude, jer su, kako je rekao, pred državom dve i po jedinstvene godine od kojih će imati koristi celokupan narod i država.

On je rekao da će podržati socijaldemokratsku vladu s novim liderom, dodaje AP.

Zaev je, kao najveće dostignuće vlade koju je predvodio, istakao ulazak Severne Makedonije u NATO i približavanje EU.

Zaev je poručio da je ubeđen da je, zajedno sa građanima, uveo slobodu i demokratiju u zemlji.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je poručio sinoć da je ta stranka izvojevala veliku pobedu nakon koje će, kako je rekao, uslediti promene koje idu nabolje za Makedoniju.

Zaev sazvao sastanak koalicije o novoj vladi

Premijer Severne Makedonije u ostavci Zoran Zaev sazvao je za danas sastanak sa potpredsednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade. Predsednici tih partija su takođe podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom. Prema pisanju portala MKD, posle jučerašnje ostavke Zaeva, ostavku podnosi i cela vlada.

Očekuje se da bi u Skupštini trebalo da bude održan zajednički sastanak šefova poslaničkih kako bi se dogovorili o daljem radu parlamenta.

Zaev je podnoseći ostavku sinoć rekao da je protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora i da bi nova rekonstruisna vlada mogla biti proširena još nekim kadrovima.

Glavni koalicioni partner SDSM-a je partjia Albanaca DUI Ali Ahmetija.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*