Izložba Muzeja Nikole Tesle u Barseloni

Na oko 1.000 kvadratnih metara španskog muzeja nalaze se eksponati i makete koji publici približavaju život i rad srpskog pronalazača, piše Politika.

Izložba posvećena Nikoli Tesli biće otvorena do 13. februara 2022. (Foto: Muzej Nikole Tesle)

Najveća izložba koju je Muzej Nikole Tesle organizovao još od svog osnivanja 1952. godine otvorena je u Barseloni u Muzeju „Cosmo Caixa”. Postavka je izložena na oko 1.000 kvadratnih metara, a među eksponatima se nalaze i Teslin ventilator, model indukcionog motora sa rotorom u obliku jajeta, maketa njegove laboratorije u Kolorado Springsu, ali i replika posmrtne maske velikog naučnika koju muzej retko izlaže.

Otvaranje izložbe u četvrtak izazvalo je izuzetno veliko interesovanje publike i medija. Svaki kutak u izložbenom prostoru brižljivo je osmišljen i oživljen neobičnom i kreativnom scenografijom koju dopunjavaju mnogobrojni predmeti koji publici približavaju život i rad genijalnog srpskog pronalazača Nikole Tesle.

– Ova izložba predstavlja krunu jedne međunarodne saradnje. Zadovoljstvo mi je što su Nikola Tesla i blago Srbije predstavljeni na jedan dostojanstven, a ipak savremen način. Ovo je jedan od najčuvenijih muzeja u svetu u pogledu predstavljanja nauke i tehnike i ponosna sam što sam imala priliku da sarađujem sa njima. Muzej Nikole Tesle već nekoliko godina organizuje vrlo uspešne i posećene izložbe širom sveta ali je ova postavka predstavlja nešto posebno – rekla je Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle.

Među zemljama u kojima je muzej imao mnogobrojne izložbe su Kina, Rusija, Belorusija, Australija, SAD, Francuska, Španija, Italija, Grčka, Kipar, Japan, Argentina, Paragvaj…

Na izložbi u Barseloni su prikazani radni modeli indukcionog motora sa rotorom u obliku diska, čuveni Teslini transformatori (elektronski i varničar), modeli Teslinog sistema četiri kola u rezonanci i teledirigovanog broda sa daljinskim upravljačem… Od maketa su izložene neke od najreprezentativnijih interesantnijih poput makete Adamsove centrale na Nijagari i makete aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem.

Prikazani su i mnogobrojni dokumenti iz Tesline lične arhive ali i ono što je publici vrlo interesantno – replike nekih Teslinih ličnih stvari, poput šešira, rukavica, odela, cipela, kravata…

Ova izložba je rezultat jedne predane i dugogodišnje saradnje a cilj joj je bio da se na dostojan način predstavi velikan nauke koji je osvetlio ceo svet. Izložba će biti otvorena do 13. februara 2022.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*