J. Joksimović i Luteroti: Austrija se zalaže za podsticajniji i brži proces pregovora

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Austrije Nikolasom Luterotijem o nastavku evropskog puta Srbije, saradnji dve države u procesu pristupanja, bilateralnim odnosima, prilikama u regionu i ostalim temama.

Ministarka je istakla da je Austrija važan saveznik Srbije u procesu evropskih integracija i država koja dosledno podržava politiku proširenja EU. Zahvalila je na značajnoj i konkretnoj pomoći i podršci kojom Beč podstiče evropski put Srbije, a koja podrazumeva i angažovanje austrijskih institucija na sprovođenju projekata iz fondova EU ili međunarodnih finansijskih institucija.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/

 

Jadranka Joksimović je istakla da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da sprovodi reforme i da će biti posvećena procesu pristupanja. Smatra da je otvaranje jednog poglavlja, iako smo na osnovu postignutih rezultata u reformama u oblastima poput vladavine prava i ekonomije zaslužilili i više, potvrda da EU valorizuje naše reformske aktivnosti.

Ministarka je istakla nedavnu inicijativu pojedinih država EU, kao veoma važnu a među njima je i Austrija.  Smatrajući da konsolidacija Evrope ne može biti završena bez Zapadnog Balkana, izražavaju spremnost da proces i metodologija pregovora, ukoliko se budu menjali, idu u pravcu ubrzavanja procesa i većih koristi za kandidate.

Jadranka Joksimović posebno je akcentovala značaj Austrijske razvojne agencije (ADA) prilikom sprovođenja bespovratnih sredstava EU u ukupnom iznosu od 19.5 miliona evra za realizaciju projekata iz segmenta socijalno ekonomskog razvoja Podunavske regije. Najveći podprojekat, ukupne vrednosti od 9 miliona evra obezbeđenih iz dva nacionalna IPA programa, jeste obnova tvrđave Golubac – svečano otvorene marta ove godine. Precizirala je i da je Austrija, u okviru socijalno ekonomskog razvoja Podunavske regije obezbedila milion evra bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama, regionalnim razvojnim agencijama, turizmu i nevladinim organizacijama za projekte usmerene na razvoj Dunavske regije u Srbiji.

Ministarka je podsetila, da je Austrija država koja je kroz realizaciju tvining projekata pružila značajnu podršku državnoj administraciji Srbije u kontekstu primene i sprovođenja zakonodavstva EU, i to u oblastima poput pravde i unutrašnjih poslova, poljoprivrede i životne sredine.

Ambasador Luteroti naglasio je, da  Austrija podržava politiku proširenja i da se zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, sledeći princip po kome bi, od ispunjavanja kriterijuma svake države pojedinačno trebalo da zavisi i njen napredak u procesu pristupanja.  Istakao je da će Beč nastaviti da podstiče i pomaže  proevropsko opredeljenje i strateški interes Srbije, koju vidi kao ključnu državu Zapadnog Balkana, i da postane članica EU. Pozitivno se odredio prema rezultatima reformi i izrazio očekivanja da će započete reforme biti nastavljene većim intenzitetom, posebno u segmentu vladavine prava.

Joksimovićeva i Luteroti istakli su da su bilateralni odnosi dve države na visokom nivou i ukazali da to potvrđuje podatak da je Austrija jedan od vodećih investitora u srpsku privredu. Konstatovali su da postoji prostor za intenziviranje sveukupne saradnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*