Joksimović i Da Silva Pina: O prioritetima portugalskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2021. godine

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorkom Portugalije u Srbiji Marijom da Silva Pinom o aktuelnostima u pristupnim pregovorima Srbije, kao i o intenziviranju bilateralne saradnje.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Tokom sastanka je bilo reči i o prioritetima i planovima predstojećeg predsedavanja Portugalije Evropskoj uniji u prvoj polovini 2021. godine,

Joksimović je izrazila zahvalnost na aktivnoj podršci koju Portugalija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, istakavši da očekuje da će tokom predsedavanja te zemlje Savetu EU naša zemlja biti u prilici da ubrza dinamiku pregovora o članstvu u Uniji.

Uz ključni aktuelni cilj da zaštitimo zdravlje građana, Vlada Srbije će raditi na sprovođenju svih zacrtanih prioriteta koji će doprineti bržem razvoju zemlje, daljem unapređenju privrednog i ekonomskog sistema, napretku u pogledu vladavine prava, sistemskoj zaštiti životne sredine, razvoju infrastrukture, naglasila je ministarka.

Ona je izrazila uverenje da će u tom smislu i nova metodologija pregovora doprineti bržoj valorizaciji naših aktivnosti koje prate preporuke iz Izveštaja EK o Srbiji, ali i dodatnom kredibilitetu politike proširenja EU.

Da Silva Pina je poručila da će Portugalija i ubuduće iskreno podržavati evropski put Srbije, a da su pozitivni signali i konkretna pomoć koja dolazi iz EU i od država članica izuzetno važni u trenutku kada se čitava Evropa i svet suočavaju sa teškim posledicama pandemije.

Prema njenim rečima, prioriteti portugalskog predsedavanja u prvoj polovini 2021. godine biće otporna, zelena i digitalna Evropa, kao i jačanje vladavine prava.

Iako politika proširenja nije jedan od predviđenih prioriteta tokom šestomesečnog predsedavanja, Portugalija ne samo da neće zanemariti politiku proširenja i evropskih integracija Zapadnog Balkana, već će se zalagati za dodatni napredak, naglasila je ambasadorka.

Prema njenim rečima, to će ujedno biti i prilika da pored saradnje na planu evropskih integracija, Portugalija i Srbija intenziviraju međusobnu bilateralnu saradnju.

Sagovornice su ocenile da je Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan idealan okvir da se Srbija usmeri ka realizaciji takozvanih zelenih i inovativnih investicija, u skladu sa agendom razvijenih zemalja EU.

Takođe, one su postigle saglasnost i o tome da Portugalija ima odličnu ekspertizu i u oblastima zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i digitalizacije, što može biti od koristi Srbiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*