Joksimović i Edštadler: Samit prilika za jasan signal Zapadnom Balkanu

Фото: Tanjug (video)

ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je telefonom sa saveznom ministarkom Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolinom Edštadler o predstojećem video-samitu Evropska unijaZapadni Balkan.

Foto: Tanjug (video)

Sagovornice su razmenile mišljenja o najvažnijim aspektima predstojećeg samita na najvišem nivou – pre svega u kontekstu najavljene Komunikacije Evropske komisije i deklaracije koje imaju za cilj da pomognu u rešavanju posledica pandemije COVID-19, podstaknu socioekonomski oporavak regiona, ali i ukažu na značaj zajedničkog evropskog odgovora na novonastalu krizu.

Joksimović je naglasila da je Srbija brojnim primerima dokazala da je kredibilan partner EU i da može uspešno da doprinese razvoju najvažnijih evropskih politika i zajedničkom odgovoru i delovanju Unije na različite krize.

Ona je, govoreći o Samitu lidera EU–ZB, izrazila očekivanje da će Unija prepoznati ostvareni napredak Srbije i regiona i pružiti podršku nastavku reformskog procesa, ali i da će nastaviti da ulaže u region kako bi pomogla i doprinela sveobuhvatnom oporavku.

U tom smislu, kako je istakla, značajan signal Evropske komisije upravo predstavlja i najavljeni Ekonomski investicioni paket za održivi razvoj regiona čiji će detalji biti poznati do kraja godine.

Edštadler je predstavila jasnu poziciju podrške Austrije Zapadnom Balkanu, i istakla da činjenica da Samit nije odložen ili otkazan ukazuje na spremnost EU da region zadrži u fokusu.

Ona je naglasila da Srbija i region imaju podršku Austrije na svom putu ka punopravnom članstvu u EU, kao i da će Austrija nastaviti da snažno podržava i promoviše kredibilnu politiku proširenja EU i integraciju Zapadnog Balkana.

Ministarke su ocenile da će Samit EUZB biti jedinstvena prilika da se iskaže zajednička spremnost da se unapredi saradnja po ključnim pitanjima i omogući dinamični proces pristupanja, uz sveobuhvatan podsticajni ekonomski paket Unije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*