Joksimović: Podrška Nemačke privatnom sektoru u Srbiji

TANJUG

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i koordinator međunarodne razvojne pomoći Jadranka Joksimović uputila je danas Ambasadi Nemačke pismo kojim je podržala realizaciju programa podrške malim i srednjim preduzećima u iznosu od pet miliona evra, posredstvom Srpske fondacije za preduzetništvo.

TANJUG

Joksimović je objasnila da je u okviru bilateralne razvojne saradnje Nemačka odobrila hitnu bespovratnu pomoć u iznosu od pet miliona evra koja će biti iskorišćena za podršku malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancija komercijalnim bankama.

Ona je ukazala na to da se na ovaj način omogućava plasiranje kredita po povoljnijim uslovima, čime se osigurava dalje jačanje i otpornost privatnog sektora, koji se suočava sa brojnim finansijskim i tržišnim izazovima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Ministarka je istakla da Nemačka predstavlja jedno od najznačajnijih izvoznih tržišta za kompanije iz Srbije, zbog čega podrška malim i srednjim preduzećima ima posebnu važnost.

Prema njenim rečima, Nemačka je najvažniji bilateralni donator, koji je u protekle dve decenije pružio razvojnu pomoć u formi bespovratnih sredstava i povoljnih kredita u iznosu od približno dve milijarde evra.

Tim sredstvima, kako je navela, pružena je pomoć za unapređenje energetske efikasnosti, vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda, razvoj finansijskog sektora, podršku malim i srednjim preduzećima, podršku reformi srednjeg stručnog obrazovanja i uspostavljanje dualnog obrazovanja.

Joksimović je navela da je pomenutim sredstvima pomognuta i reforma javne uprave i vladavine prava, što su oblasti od posebnog značaja za napredak u procesu evropskih integracija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*