Još jedan Srbin optužen za ratni zločin u BiH

SARAJEVO: Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine nastavilo je sa podizanjem optužnica protiv Srba u BiH, a poslednja se odnosi na komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Milenka Živanovića (75), koji se tereti da je bio učesnik „udruženog zločinačkog poduhvata“ na području Srebrenice i Žepče.
presuda cekic pixabay
Foto: pixabay.com

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH general Živanović se tereti da je 1995. godine, kao učesnik, kako se navodi, „Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe“.

Tvrdi se da je Živanović od marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata, izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, sprečavao snabdevanje, kao i da je naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu.

„Takođe, optuženi se tereti za artiljerijske i pešadijske napade na stanovništvo, koji su rezultirali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila. Nadalje, optuženi se tereti da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dečaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja“, navodi se, između ostalog, u optužnici.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*