Kanada daje 40 milijardi dolara za starosedelačke zajednice

Otava (foto Piksabej)

OTAVA – Kanada je objavila da su postignuta dva sporazuma za obeštećenje dece iz starosedelačkih zajednica koja su oduzimana od roditelja i odvođena u ustanove sistema socijalne zaštite, kao i za reformu sistema koji je doprineo takvim zloupotrebama ukupne vrednosti 40 milijardi kanadskih dolara (31,5 milijardi američkih dolara).

Sporazumi uključuju izdvajanje 20 milijardi kanadskih dolara obeštećenja za stotine hiljada dece iz starosedelačkih zajednica koja su odvođena iz svojih porodica, a nisu dobijala socijalno staranje ili su im prinadležnosti kasnile, prenosi Rojters.

Još 20 milijardi kanadskih dolara država je namenila za reformu sistema socijalne zaštite u narednih pet godina.

Sporazumi su postignuti skoro 15 godina nakon što je Društvo za brigu o deci i porodici starosedelačkih zajednica podnelo tužbu zbog kršenja ljudskih prava.

Kanada je priznala da su njeni sistemi diskriminatorni, ali je više puta pokušavala da izbegne plaćanje odštete i nadoknada, a poslednji takav slučaj se dogodio prošle godine, prenosi Tanjug.

Ministar pravde Dejvid Lameti potvrdio je da će vlada odustati od svojih žalbi u narednim mesecima, kada se sporazumi finalizuju.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*