Kancelarija Grenela demantovala Kurtija

Принтскрин Јутјуб)
Printskrin Jutjub)

PRIŠTINA – Dik Kastin, portparol specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, demantovao je tvrdnje odlazećeg premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da sporazum o normalizaciji odnosa bude postignut do septembra ove godine.

„Što se tiče pitanja o mogućem roku (za postizanje sporazuma), mogu vam reći da nema roka”, rekao je Kastin za prištinsku „Gazetu Ekspres”.

Kurti je izjavio u ponedeljak da je izaslanik američkog predsednika za dijalog tražio da sporazum Beograda i Prištine bude donet do septembra ove godine.

Kurti je tvrdio da mu je Grenel u oktobru prošle godine rekao da traži da sporazum bude donesen do februara ove godine, a sada, kako je rekao, traži sporazum do septembra, prenosi Tanjug.

Ekspres podseća da je Grenel u januaru ove godine tokom posete Kosovu rekao da nema roka za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

Dodaje se da je Grenel to tada rekao tokom susreta s predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem.

List podseća da su odnosi Grenela i Kurtija zategnuti, nakon što je odlazeći kosovski premijer odbio da na zahtev SAD ukine takse na proizvode iz centralne Srbije.

Ova zategnutost odnosa sa SAD je doprinela da Demokratski savez Kosova Ise Mustafe istupi iz koalicije s Pokretom Samoopredeljenje i izdejstvuje izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi u kosovskoj skupštini.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*