Kina sve rigoroznije kontroliše uvezenu hranu, zemlje izvoznici negoduju

PEKING/ŽENEVA –

Zemlje koje su najveći proizvođači hrane na svetu sve su više frustrirane zbog kineske kontrole uvezenih proizvoda.

One su pozvale Kinu da prestane sa agresivnim testiranjem na korona virus, za koje mnogi tvrde da je jednako trgovinskim sankcijama, prenosi Rojters.

Kineske vlasti tvrde da su detektovale korona virus na pakovanju proizvoda iz 20 zemalja, uključujući svinjetinu iz Nemačke, govedinu iz Brazila i ribu iz Indije.

Strani zvaničnici, međutim, navode da su ove optužbe neosnovane i da one štete reputaciji uvezene hrane bez razloga.

klanica mesara mesari meso prerada svinjetina polutke jpg

pixabay.com

Na sastanku Svetske trgovinske organizacije koji je održan 5. i 6. novembra Kanada je kinesko testiranje uvezene hrane i njihovu zabranu nazvala „neopravdanim trgovinskim sankcijama“ i pozvala vlasti u zemlji da obustave ovu praksu.

Kanada tvrdi da Kina nije pružila naučno opravdanje za ove mere, a podržale su je Australija, Brazil, Meksiko, Velika Britanija i SAD.

Vašington je u utorak saopštio da je od Kine i pred Svetskom trgovinskom organizacijom zatražio da obezbedi da mere koje preduzima na odgovarajući način procene stvarne rizike, posebno kada neopravdano ograničavaju trgovinu.

Američko ministarstvo poljoprivrede je navelo da nedavne kineske restrikcije na uvezenu hranu zbog kovid-19 nisu utemeljene na naučnim činjenicama i da ugrožavaju trgovinu.

Međutim, Kina je od tada samo pojačala testiranje uvezene hrane.

Global tajms, tabloid koji podržava vladajuća Komunistička partija, ove nedelje je sugerisao da prisustvo korona virusa na uvezenoj hrani povećava mogućnost da je virus možda potekao iz inostranstva, a ne iz Vuhana kao što se misli.

Kina je sa testiranjem ohlađene i zamrznute uvezene hrane na korona virus počela u junu, nakon izbijanja klastera zaraze među radnicima na pijaci u prestonici.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da ni hrana ni ambalaža nisu poznati kao putevi transmisije virusa.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*