Klubovi u Rusiji kriju bolesne da bi igrali mečeve

Foto: Pixabay, ilustracija

Većina klubova Premijer lige ima fudbalere koji su pozitivni na virus kovid 19, ali Fudbalski savez Rusije ni ne pomišlja na odlaganje ili otkazivanje prvenstva.

Foto: Pixabay, ilustracija

Lopta se u ruskoj Premijer ligi zakotrljala prošlog vikenda i odmah se već na prvom meču odigranom 19. juna videlo da je ideja o solidarnosti među klubovima usled korone nemoguća.

Rostov je u testiranju pred nastavak sezone objavio da pet njihovih igrača ima koronu i da će zbog toga ceo tim morati u izolaciju.

Kako rival u 23. kolu, Soči, nije dao saglasnost za odlaganje utakmice, Rostov je na teren morao da pošalje omladince koji su izgubili čak 10:1.

Klub iz grada na Donu ne samo što je debaklom juniora u profesionalnoj konkurenciji pogoršao svoju gol razliku, već je umanjio sebi šansu za jurenje Lokomotive na drugom mestu koje vodi u Ligu šampiona.

Moskovski klub im sada beži šest bodova, a Arsenal iz Tule sa kojim igraju danas takođe nije pristao na odlaganje meča.

Rostov u Premijer ligi Rusije nije usamljen jer mnogi klubovi iz velikih gradova imaju problem sa koronom, dok su u boljoj poziciji oni iz sibirske ili krasnodarske oblasti.

Orenburg je juče prijavio da ima čak šest zaraženih igrača i dvojicu trenera.

Dinamo Moskva i Ufa su takođe prijavili da imaju igrače iz prvog tima pozitivne na kovid 19. Orenburg je u dodatnom problemu što je prekasno saznao za zaražene igrače da bi tražio odlaganje današnjeg meča sa Krasnodarom, pa su čelnici kluba sada prinuđeni da mole rivala i ligu da prekrše pravila i u poslednji čas pristanu na pomeranje utakmice.

Predsednik Fudbalskog saveza Rusije Aleksandar Djukov rekao je da će liga uprkos koroni biti zvanično završena i da su klubovi sami krivi što su dozvolili da im zaraza uđe u ekipe.

Lokalni mediji tvrde da mnogi klubovi kriju slučajeve korone upravo zbog straha da bi morali da omladince pošalju na meč.

Na stadionima u Rusiji je dozvoljeno prisustvo publike u ograničenom broju (trećina kapaciteta stadiona), ali uz strogo poštovanje razmaka.

Rusija je po broju dnevno obolelih od korone trenutno na prvom mestu na svetu (6.800). U ukupnom poretku je treća, iza SAD i Brazila, sa 620.000 slučajeva.

 

Autor: Danas

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*