Ko uđe u Srbiju – karantin?

BEOGRAD –

Sednica Kriznog štaba, koja je zakazana za sredu u 15 časova, imaće za glavnu temu pojavu novog soja koronavirusa, a mediji otkrivaju šta bi moglo da se traži.

Naime, kako pišu Novosti, medicinski deo štaba tražiće da se za putnike iz svih zemalja u kojima je potvrđen soj omikron uvede kućni karantin. Ali, pošto je omikron registrovan u mnogim evropskim zemljama, nije izvesno da će takva odluka biti i doneta.

kovid, vakcinacija, vakcina, vakcine, pandemija, covid, korona, karantin, izolacija, antigenski, test, testiranje, virus, soj, prevencija, pixabay, 1

Izvor: Pixabay

Izvesnije je, ipak, da će se ta mera odnositi samo za one koji dolaze iz regiona južne Afrike, dodaju Novosti.

Podsetimo, dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, potvrdila je u ponedeljak, za Novosti, da je taj institut pripremio listu zemalja iz kojih će važiti poseban režim ulaska, ali nije mogla da precizira od kada će početi da se primenjuje.

To su uradili prema instrukcijama Svetske zdravstvene organizacije, a na listi je zasad sedam južnoafričkih zemalja – Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi, a trenutno se razmatra kako će inspekcija na aerodromima ili graničnim prelazima raditi nadzor: da li će se sprovoditi PCR testiranje ili će se putnici obavezno upućivati na 14-dnevni kućni karantin.

Spisak zemalja u kojima je potvrđen soj omikron sve je duži, a mnoge države već zatvaraju granice za putnike iz rizičnih područja. Od evropskih zemalja omikron su dosad, pored Austrije, detektovale Švajcarska, Danska, Češka, Italija, Nemačka, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Portugalija, u Francuskoj se čeka potvrda za osam sumnjivih slučajeva…

Čini se da se omikron širi brže od svih dosadašnjih varijanti korone, a strahuje se da bi mogao da bude i opasniji. Još se ne zna da li postojeće vakcine štite i od novog mutant-soja

Doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da pojava nove varijante korone, pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*