Kompanija koja štampa novac za 140 zemalja sveta pred bankrotom

Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

London — Engleska kompanija De La Ru, koja štampa novac za ukupno 140 država u svetu, saopštila je da je na rubu kolapsa.

Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Kompanija je potvrdila da je aktivirala plan sanacije poslovanja, koji ne daje očekivane rezultate, prenosi Anadolija. U saopštenju se navodi da kompaniji preti i proglašenje bankrota.

Kompanija s oko 2.500 zaposlenih štampa novac za 140 centralnih banaka u svetu, uključujući i britansku Centralnu banku (BoE), prenosi portal Klix.

U prethodnih šest meseci kompanija je zabeležila gubitak od 9,2 miliona funti (10,7 miliona evra), a dug kompanije je u drugoj polovini ove godine porastao na 170,7 miliona funti (199 miliona evra).

Nakon saopštenja, deonice kompanije De La Ru izgubile su 20,6 odsto vrednosti na berzama.

De La Ru je u posao štampanja novčanica ušla daleke 1860. godine, kada je to radila za Mauritaniju, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svetu je izašao iz štampača te posrnule kompanije.

U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli da ostvare štampanjem novih britanskih pasoša, nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća Gemalto.

Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 miliona funti (21 milion evra) nije platila Venecuela.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*