Komšije široke ruke: Stariji od 65 godina koji ne ispunjavaju uslov za penziju primaće 107 €

Foto: Depositphotos, NatashaFedorova

Zagreb — U Hrvatskoj bi stariji od 65 godina koji nemaju nikakvih prihoda, a moguće ni imovine, od 2021. trebalo da primaju 800 kuna (107 €) nacionalne penzije mesečno.

Ministarstvo rada i penzijskog sistema ubrzano radi na donošenju novog zakona o nacionalnoj penziji, o čemu bi ove nedelje trebalo da se izjasni i radna grupa sastavljena od stručnjaka, socijalnih partnera i penzionerskih udruženja.

HDZ je tokom prošle kampanje za parlamentarne izbore obećao da će uvesti nacionalnu penziju, a prema informacijama državne sekretarke Majde Burić, predlog zakona trebalo bi već u januaru ili februaru da se nađe u vladinoj proceduri, a donosiće se u redovnom postupku.

Hoće li se novo pravo za starije od 65 godina, koji nemaju uslove za redovnu penziju, zvati nacionalna penzija ili nekako drugačije, odlučiće radna grupa pred koju resorno ministarstvo izlazi sa tri moguće varijante.

Foto: Depositphotos, NatashaFedorova

Prema svakoj od njih, nacionalne penzije (ili državne naknade za starije, socijalne penzije, zaštitni dodatak za starije) uvesti od početka 2021, a pravo na njih imaće hrvatski državljani koji imaju najmanje 20 godina neprekidnog prebivanja u Hrvatskoj.

Dakle, da bi neko sa 65 godina stekao pravo na hrvatsku nacionalnu mirovinu, mora u zemlji živeti od svoje 45. godine. Nacionalna penzija bi iznosila 800 kuna mesečno, a u zavisnosti od kriterijuma, na nju bi moglo da računa između 8.000 i 22.000 građana koji nemaju drugih prihoda.

U Ministarstvu rada objašnjavaju da buduća penzija ne bi smela demotivisati građane da svoj materijalni status u starosti pokušaju da poprave sticanjem redovne penzije, koja za minimalnih 15 godina staža iznosi oko 1.020 kuna. Zato se i predlaže manji iznos od te minimalne penzije proizašle iz radnog odnosa. Osim toga, u Hrvatskoj se isplaćuje i garantovana minimalna naknada koju prima oko 72.000 građana, među kojima je oko 8.000 osoba starijih od 65 godina.

Garantovana minimalna naknada za radno nesposobnog samca iznosi 920 kuna, a na osobe koje je primaju primenjuje se i imovinski cenzus.

Prema procenama Državnog zavoda za statistiku, penziju ne prima oko 59.000 starijih od 65 godina, ali većina ipak raspolaže određenim prihodima i imovinom, pa se ne bi našli među primaocima nacionalne mirovine.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*