Konferencija o Tesli osmi put na Menhetnu

U hotelu NJujorker u srcu Menhetna 11. januara iduće godine biće održana konferencija pod nazivom “U duhu Tesle” (Tesla spirit award) koju, već osmi put organizuje Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u NJujorku.

U jutarnjem programu predstaviće se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su doprineli promociji Teslinog života i dela. Između ostalog biće prikazan i odlomak iz romana „Nina od Arabije“ o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović.

Jedan od junaka romana je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

U drugom delu programa „Tesla ways“ putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu – biće predstavljen novi web sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio dok je živeo u Americi.

Tako će svi u SAD i Kanadi, moći uz pomoć svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, da dođu na lice mesta i da dobiju informacije o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.

– Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Srećan sam jer će na konferenciju stići učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Hrvatske i Amerike – kaže Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.

Treći deo programa bavi se temom: “Kako napraviti Tesla klub?” u svojoj školi, fakultetu ili zajednici. U večernjim satima je susret Teslin Narod  Panel diskusija. Program će voditi glumica Katarina Radivojević. Ceo program će biti snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa će praviti intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu NJujorker u kome je živeo.

Na konferenciji će biti prikazan dokumentarnoanimirani film „Ka svetlosti“ autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) koji je dobitnik prve nagrade „U duhu Tesle”, a konferenciju prati i izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove protekle godine.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*