Kontinuirano zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosmetu

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković ocenio je sinoć da ispisivanje simbola UČK i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica predstavljaju novu nizu provokacija usmerenih protiv srpskog stanovništva u centralnom delu Kosmeta.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Petković je napomenuo da se to dogodilo nadomak mesta gde je nedavno postavljen bilbord koji veliča zločine pomenute terorističke organizacije.

On je podsetio na to da je nakon postavljanja sramnog bilborda UČK u Kišnici, u istom naselju organizovan napad na porodicu Trajković, kao i da je u Gračanici pokušano paljenje srpske trobojke i spomenika Milošu Obiliću.

Ovo je četvrta u nizu provokacija srpskog stanovništva u ovom delu Kosmeta za svega nedelju dana, za koju do sada niko nije odgovarao, što dokazuje da je na delu organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva u pokrajini, naglasio je direktor Kancelarije.

Prema njegovoj oceni, ova akcija ne bi bila moguća bez, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na Kometu.

Petković je ukazao na to da su ovakvi postupci jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosmetu i da im je bezbednost kompromitovana, posebno nakon hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine takozvane OVK.

Zbog toga još jednom pozivam međunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na Kosmetu, da obezbedi bezbednost i sigurnost za sve Srbe i da ovakve incidente najozbiljnije shvati pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme, poručio je direktor Kancelarije.

On je, takođe, uputio poziv i Srbima u pokrajini da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija, napomenuvši da će Srbija znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na Kosmetu, ne budu umeli ili želeli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*