Korupcionaška afera u Saudijskoj Arabiji: Smenjeni vojni komandant i princ

Korupcionaška afera u Saudijskoj Arabiji: Smenjeni vojni komandant i princ

Komandant oružanih snaga Saudijske Arabije u dugogodišnjem ratu u Jemenu i njegov sin princ smenjeni su sa svojih položaja zajedno sa drugim zvaničnicima u okviru istrage protiv korupcije, saopštilo je kraljevstvo rano jutros.

U saopštenju se navodi da je inicijator smena saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, 35-godišnji sin kralja Salmana koji je ranije sprovodio masovna hapšenja u okviru akcija protiv korupcije takođe usmerenih protiv njegovih potencijalnih suparnika.

Saudijska državna novinska agencija je prenela da je do smene došlo zbog „sumnjivih finansijskih transakcija u Ministarstvu odbrane“, bez navođenja detalja.

Navodi se da je kraljevina otpustila general-potpukovnika Fahada bin Turija bin Abdulazisa, princa u velikoj vladajućoj porodici, koji je bio zadužen za savezničke snage u ratu Saudijske Arabije u Jemenu protiv tamošnjih pobunjenika Hutija sa saveznicima Irancima.

Vlasti su takođe smenile njegovog sina, princa Abdulazisa bin Fahada bin Turija, sa mesta zamenika guvernera regije Al Jouf u Saudijskoj Arabiji na severozapadu kraljevine.

Kraljevina istražuje još četiri zvaničnika, po nalogu 84-godišnjeg kralja Salmana, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici za borbu protiv korupcije „završiće istražne postupke sa svim relevantnim vojnim i civilnim službenicima i preduzeće neophodne pravne mere protiv njih“, dodaje se u saopštenju.

Po dolasku na vlast, prestolonaslednik Mohammed započeo je borbu protiv korupcije i sproveo nekoliko antikorupcijskih akcija kampanja, uključujući pretvaranje hotela Ric-Karlton u Rijadu u luksuzni zatvor krajem 2017. godine u okviru masovnog hapšenja biznismena, kraljevskih porodica i drugih.

 

 

IZVOR:BETA

 

FOTO:Tanjug/AP Photo/Amr Nabil, File

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*