Krajnji rok za početak suđenja bivšim liderima OVK septembar 2021.

Hashim Thaci, right, who resigned as Kosovo's president to face charges including murder, torture and persecution, and his attorney David Hooper, left, make their first courtroom appearance before a judge at the Kosovo Specialist Chambers court in The Hague, Netherlands, Monday, Nov. 9, 2020. An international prosecutor has indicted Thaci on 10 charges of crimes against humanity and war crimes for his leadership of fighters with the Kosovo Liberation Army who are accused of illegally imprisoning, abusing and murdering captured opponents and perceived traitors during the war. (Jerry Lampen via AP Photo, Pool)
HAG –

Specijalni sud u Hagu objavio je danas podnesak glavnog tužioca Džeka Smita prema kome je septembar 2021. godine krajnji rok da počne postupak protiv bivših lidera OVK, prenosi Koha, navodeći da se to odnosi na Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

U podnesku se navodi da bi proces protiv njih trebalo da započne na leto 2021. a najkasnije do septembra.

hasim, taci, hag

Tanjug/AP (Jerry Lampen)

„Odbrana treba da ima priliku da se pripremi za suđenje, ali prema onome što je odbrana ponudila to bi trebalo da traje mesecima, a ne godinama. Iz tog razloga, glavni tužilac najavljuje da će suđenje započeti ovog leta, a najkasnije do septembra 2021. godine“, kaže se u saopštenju.

Na prvom zakonskom ročištu, advokati optuženih usprotivili su se ovom stavu, rekavši da im je potrebno više vremena da se pripreme za slučaj.

Neki od njih spomenuli su 2022. godinu kao najidealnije vreme za početak suđenja i najavili zahteve za puštanje optuženih iz pritvora.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*