Krivične i prekršajne prijave zbog pogibije radnika u Čortanovcima

Foto: 021.rs

Podnošenjem krivičnih i prekršajnih prijava završen je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada, pokrenut zbog pogibije dvojice državljana Turske 31. oktobra prošle godine na gradilištu u Čortanovcima.

Postupak je vodio Inspektorat za rad resornog ministarstva, saopštila je Kancelarija Zaštitnika građana, koji je pokrenuo taj postupak.
Foto: 021.rs
U saopštenju se navodi da je „Inspektorat za rad obavestio Zaštitnika građana da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Inđiji podneo krivičnu prijavu protiv fizičkog lica koje je upravljalo kranom, kao i protiv neposrednog rukovodioca nastradalih radnika“.
Istovremeno, podnet je i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka „protiv poslodavca i odgovornog lica, koji nije prijavio radove nadležnoj inspekciji rada na propisan način i u propisanom roku“, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.
Zaštitnik je saopštio da je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnet i protiv poslodavca koji je radno angažovao poginule radnike, „zbog toga što prethodno nije za njih pribavio radnu dozvolu shodno Zakonu o zapošljavanju stranaca“.
Odeljenje Zaštitnika građana za hitno postupanje je, po sopstvenoj inicijativi, na osnovu informacije u medijima o pogibiji radnika u Čortanovcima, istog dana pokrenulo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada kod Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Podsetimo, 31. oktobra, na gradilištu tunela poginuli su turski državljani, mladići od 24 i 25 godina. Prema tadašnjim informacijama, oni su koristili čeličnu korpu, koja nije namenjena za podizanje ljudi, kako bi se popeli na stub konstrukcije. Mediji su pisali da su ova dva radnika pala sa oko 20 metara visine i na mestu ostali mrtvi. Njih je na gradilištu brze pruge kod Čortanovaca angažovao podizvođač radova, turska kompanija „Rejl tek“, a imali su ugovore o radu.
Ministarstvo građevine je dan nakon pogibije dvojice mladića saopštilo da izveštaj o okolnostima njihove smrti očekuje u najkraćem roku.
Autor: Beta, 021

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*