Kuća u obruču nabujale Studenice, nestao bračni par

Набујала река Студеница у близини дома Радета и Цмиљке Богојевић (Фото Л. Богојевић)
Nabujala reka Studenica u blizini doma Radeta i Cmiljke Bogojević (Foto L. Bogojević)

KRALJEVO  Posle dva dana i noći, tokom kojih je kiša neprestano padala na kraljevačkom području stanje je, ukrtko rečeno, katastrofalno. Nabujali Ibar nosi sa sobom, sve što je pokupio u svom gornjem toku.

Reka prepuna smeća izlila se na obe obale u gradskom delu, u opasnosti je gradsko naselje Sijaće polje gde je voda došla do samih ulaza u kuće…

Duž ibarske magistrale prema Raški niz je odrona i oštećenja na putu, voda teče rekom ali iz brojnih potoka sa obala ispod brda. Selo Cerje praktično je odsečeno, u Donjem Cerju Ibar se izlio pored železničke stanice, a podivljala reka Studenica preti da se izlije i u samom centru varošice Ušće.

Gore, u blizini manastira, u ataru sela Đakova ova reka je delimično promenila tok i tako ,,opkolila” kuću u kojoj živi bračni par Rade i Cmiljka Bogojević, oboje u osmoj deceniji života.

Nabujala voda došla je do prozora kuće, srušila jedan deo objketa, odnela im sve poljoprivredne mašine a do ugroženih ljudi, do popodnevnih sati niko, ni spasioci nisu uspeli da dođu.

Poslednji kontakt sa njim imao je njihov sin Zoran u ranim jutarnjim satima pa se za njihove živote strahuje…

Spasioci MUP-a Srbije oko 15 časova uspeli su da se iz helikoptera spuste na njihovu kuću. Kako saznajemo jedan od spasilaca sišao je do prve ploče kuće, ali u ovom objektu nije zatekao Bogojeviće.

Zbog takvih posledica obilnih padavina Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji grada.

– Za sada imamo prijavljenu štetu usled obilnih padavina na teritoriji Mlanče, Studenice, Ušća, Gledića, Godačice, Leševa, Stubla, Kamenice, Jovca, Ribnice, u centru Kraljeva, ali prioritet je da spasavamo živote ljudi. Sektor za vanredne situacije je već evakuisao četiri osobe sa područja Slatine, mesna zajednica Mlanča  – ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je i predsednik Gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, nakon spasavanja ljudi biće polako uspostavljani putni pravci, a tek kada sve prođe na red će doći sumiranje štete na ostaloj infrastrukturi.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*