Lajčak i Palmer u misiji pripreme sastanka Vučić-Kurti, Palmer: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom

PRIŠTINA –

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer poručio je danas u Prištini da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Palmer je naglasio da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine i naveo da SAD nisu strana u dijalogu, već partner kojem je cilj unapređenje odnosa dve strane, prenosi Kosovo onlajn.

lajcak, palmer

Izvor: twitter.com/miroslavlajcak

„SAD snažno podržavaju dijalog. Nismo strana u dijalogu, već partneri koji rade i sa Beogradom i sa Prištinom. Zajedno ćemo podržati i unaprediti njihov cilj“, rekao je Palmer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Lajčak: Glavni razlog posete Kosovu i Metohiji priprema sastanka Vučić-Kurti

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je danas glavni razlog njegove posete Kosovu priprema za sastanak premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Primarna svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčak je rekao da ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i zapadnog Balkana.

„U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 22. juna, u oktobru će biti samit o zapadnom Balkanu i sva ova reforma biće iskorišćena za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo“, rekao je Lajčak.

On je izrazio nadu da će dijalog biti u korist za obe strane i da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Pored Lajčaka, u poseti Prištini nalazi se i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*