LETO NA TRGU GALERIJA 2020.

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom. Usled nemogućnosti da tokom prethodnih meseci realzujemo program i u skladu sa najnovijim merama i preporukama zdravstvene zaštite kojima je u ustanovama kulture dozvoljeno okupljanje, nastavljamo sa realizacijom sadržaja.

 

Ovog četvrtka, 10. septembra u 21.00 sat u okviru programa Leto na Trgu galerija posetioce očekuje Veče iznenađenja – Koncert Aleksandar Dujin Orchestra. Koncert će se sastojati od kompozicija frankofonog, španskog, portugalskog i filmskog muzičkog programa. Koncipiran je tako da se uklopi u ambijent Vrta galerija, a pored vokalno instrumentalnog izvođenja, četiri numere će biti upotpunjene i tradicionalnim plesom rumbe, sambe, ča ča i valcera. Klavirska pratnja Aleksandra Dujina uz ritmički dodatak Saše Ignjatovića na udaraljkama će napraviti meku i tihu podlogu vokalnim solistkinjama Vanji Manić Matić i Neveni Reljin koje će veče u Vrtu galerija oslikati pejsažima Francuske, Španije, Portugala, Brazila….

U skladu sa preporukama molimo posetioce da prilikom dolaska poštuju preventivne mere zaštite – nošenje maski i fizičko distanciranje.

                                                                                                           PREPUSTI SE UMETNOSTI

                                                                                                                   u Galeriji Matice srpske

8–13. septembar 2020. godine

 

Kako bismo vaš boravak i iskustvo uživanja u umetnosti učinili jedinstvenim, pripremili smo Vam posebnu prostoriju u okviru Stalne postavke Galerije Matice srpske – sobu za prepuštanje umetnosti. Svake nedelje očekuje vas drugo umetničko delo koje stvara specifičnu atmosferu. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s umetničkim delom i da ga doživite na vama svojstven način.

Ove nedelje (8–13. septembra) u sobi za prepuštanje izložena je slika Save Šumanovića Žena kraj prozora iz 1924. godine, nastala u periodu između prva dva umetnikova boravaka u Parizu ‒ iste godine kada nastaju i njegovi teorijski tekstovi, kojima objašnjava svoj slikarski stav. Tražeći put ka kreaciji i čistom slikarstvu Šumanović pronalazi i insistira na ritmu, simetriji, ravnoteži, likovnoj proračunatosti i harmoniji shvaćenoj kao ekvilibraciji kontrasta. Posmatrajući gestikulaciju žene i tragajući za njenim pogledom postajemo svesni da ona pripada svetu slike u kom, oslobođena tereta prolaznosti realnosti, ostaje zauvek.

***

Poslednjih nekoliko meseci usled nemogućnosti da se najrazličitiji kulturni događaji održe u našem gradu, osećaj da nam je kultura odsutna postaje sve prisutniji. Međutim, muzeji i galerije su mesta otvorena za publiku, u kojima se i dalje nesmetano može uživati u kulturi i umetnosti. Zato, kreirajte vama sigurnu i prijatnu atmosferu, posetite Galeriju Matice srpske sami ili sa svojim najbližima i prepustite se umetnosti.

Galerija Matice srpske otvorena je svakim danom osim ponedeljkom i to: utorak – četvrtak: 10.00 – 20.00 sati; petak: 10.00 do 22.00 sata; subota i nedelja: 10.00 do 18.00 sati.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 100,00 dinara, dok je petkom ulaz u Galeriju besplatan.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*