Logorovanje vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka na poligonu Pasuljanske livade

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2020“ iz Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, specijalnosti poslužilac na minobacaču, nalaze se na stacionarnom logorovanju u Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“, gde izvode svoja prva gađanja iz minobacača 82 milimetra M69.

Cilj stacionarnog logorovanja je da se vojnici u realnim uslovima obuče u taktičkim radnjama posedanja položaja, odbrane i napada i realizuju programska gađanja, ističe major Aleksandar Varga, komandant bataljona za obuku u Centru za obuku kopnene vojske.

– Vojnici su motivisani za rad i bezbedni tokom izvođenja svih planiranih sadržaja obuke. Gađanje je ocenjeno vrlo dobrom ocenom, a vojnici su na pravi način prikazali znanja usvojena u proteklih mesec dana obuke. Stacionarno logorovanje je najbolji način i prilika da se vojnici provere u praktičnom radu u realnim uslovima – ističe major Varga.

Među vojnicima koji su prvi put gađali iz minobacača su i Dejan Lebović iz Bajmoka i Anđela Rakić iz Niša.

– Prvi put sam gađao iz minobacača i shvatio koliko je to moćno oružje. Trema je bila prisutna ali je gađanje dobro završeno – rekao je vojnik Dejan Lebović, koji se za služenje vojnog roka odlučio zbog nastavka tradicije ali i zato što želi da se zaposli u Vojsci Srbije.


Vojnik Anđela Rakić se odlučila da služi vojni rok jer je želela da nastavi očevim stopama. Obuka joj nije laka, ali kako kaže, očekivanja su joj ispunjena.

– Ovo mi je prvo gađanje iz minobacača i osećaj je fenomenalan. Tremu nisam imala jer sam tokom obuke imala dobre rezultate kao nišandžija, tako da sam bila zaista spremna za gađanje i dala sam svoj maksimum – kaže vojnik Anđela Rakić.

U jedinici se preduzete sve mere na sprečavanju širenja zaraze virusom Kovid-19, a tako se postupa i tokom logorovanja na poligonu Pasuljanske livade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*