Mađarska prelomila, ipak će biti referenduma o LGBT zajednici

People unfurl a rainbow flag during an LGBT rights demonstration in front of the Hungarian Parliament building in Budapest, Hungary on June. 14, 2021. During the protest human rights activists called on lawmakers in Hungary to reject legislation banning any content portraying or promoting homosexuality or sex reassignment to anyone under 18. The bills, aiming at fighting pedophilia, have various amendments which would outlaw any depiction or discussion of different gender identities to youth in the public sphere. (Szilard Koszticsak/MTI via AP)
Mađarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se daje pravo vladi da održi referendum o pitanjima LGBT populacije.
Mađarska prelomila, ipak će biti referenduma o LGBT zajednici

Foto: Beta

Premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, ove godine je predložio referendum o zakonu kojim se limitiraju škole da uče decu o homoseksualnosti i transrodnosti, čime je ušao u kulturološki „rat“ sa Evropskom unijom, preneo je Rojters.

Parlament je glasao o četiri referendumska pitanja, jedan po jedan.

Mađarska vlada predlaže da građani imaju priliku da izraze svoj stav o pitanjima rodne propagande. Ostajemo pri svome. Verujemo da treba da kažemo ‘ne’ LGBTQ propagandi u školama, koja se sprovodi uz pomoć NVO i medija, bez saglasnosti roditelja„, rekao je zamenik premijera Balaš Orban.
Na referendumu, Mađarima će biti postavljeno pitanje da li odobravaju održavanje radionica za seksualnu orijentaciju u školama bez pristanka roditelja i da li veruju da bi pitanje promene pola trebalo promovisati među decom.
Zakon označen kao homofobičan
Sporni zakon, podsetimo, stupio je na snagu u julu ove godine i on zabranjuje promociju homoseksualnosti kod dece mlađe od 18 godina u školama, kao i preko bilo kog medijskog sadržaja.
Taj zakon, označen u više navrata kao homofobičan, bio je razlog da Brisel još jednom izrazi svoje nezadovoljstvo prema potezima Budimpešte, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odmah je izrazila zabrinutost.
Veoma smo zabrinuti zbog novog zakona u Mađarskoj i proveravamo da li je to kršenje zakonodavstva EU. Verujem u Evropu koja prihvata različitosti, a ne onu koja je skriva od naše dece. Niko ne sme biti diskriminisan na osnovu seksualne orijentacije„, poručila je ona.
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je potom da će mađarska Vlada održati referendum o kontroverznom anti-LGBT zakonu.
Mađarski zakoni ne dozvoljavaju seksualnu propadandu u školama, vrtićima, na televiziji i u reklamama. Brisel zahteva promenu zakona i smatra problematičnom činjenicu da u Mađarskoj nije dozvoljeno to što je na Zapadu postala stalna pojava. Na Zapadu LGBT aktivisti posećuju vrtiće i škole, tokom čega im drže časove seksualnog obrazovanja. Budućnost naše dece je u pitanju i zato nećemo da popustimo„, naveo je Orban.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*