Mali: Cilj da se do 2025. značajno uveća standard građana

VLADA SRBIJE

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je gostujući u Jutarnjem programu televizije Prva istakao da su ostvareni odlični ekonomski rezultati u prethodnom periodu, ali da je cilj da se u narednih šest godina značajno poveća životni standard građana.

 

On je istakao da je kruna ispunjenih obećanja povećanje prosečne plate u Srbiji na preko 500 evra u decembru 2019. godine.

VLADA SRBIJE

 

„Ostvarili smo taj cilj, ali hoćemo još bolje, još više. U prvom kvartalu ove godine, po projekcijama Ministarstva finansija, nominalni rast plata je već 8,7 odsto. Definisali da naš cilj za narednih šest godina, da na kraju 2025. godine prosečna plata bude 900 evra“,  naveo je Mali. 

 

Ministar je rekao da se Vlada ne igra sa ciframa, već da se ozbiljno bavi poboljšanjem ekonomskih performansi Srbije.  

 

„Uzmite prosečnu stopu rasta BDP-a od 4 odsto u narednom šestogodišnjem periodu, mi ćemo 2025. godine imati BDP oko 73 milijarde evra. Prošle godine smo imali rast plata u javnom sektoru koji je bio skoro kao rast nominalnog BDP-a. Rast plata u privatnom sektoru je išao čak i iznad toga“, naveo je on.

 

Od 2014. do 2019.  godine  plate su rasle u proseku 40 odsto, a imali smo fiskalnu konsolidaciju, imali smo brojne probleme, rekao je Mali i istakao da treba da se postigne rast plata u šestogodišnjem perodu od 70 odsto. 

 

„To je moguće, jer potpuno smo stabilni, to vidite i po stopama rasta naše ekonomije, imamo održiv i stabilan rast“, rekao je ministar.

 

On je napomenuo da smo još uvek krhki po pitanju eventualnih spoljnih izazova, ali da je siguran da se do decembra 2025. godine dostiže prosečna plata od 900 evra. 

 

„Težak rad nas očekuje, neće to da padne s neba, moramo da se borimo, da privlačimo investicije, da gradimo auto-puteve, da ulažemo u sebe, u znanje. Naša vizija je da plate na kraju 2025. godine budu 900 evra, a penzije 440, da gradimo puteve, da imamo još više investicija, da gradimo našu Srbiju“, naveo je on.  

 

Mali ističe da je Srbija ubedljivo najbolja i najpoželjnija zemlja za investicije i podsetio da smo prošle godine u bruto iznosu ostvarili 3,8 a u neto iznosu 3,6 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je najviše u regionu.

 

„U Pančevu sada imamo investiciju od 180 miliona evra, zaposliće 1100 ljudi i prosečna plata biće 1700 evra. Brose završava izgradnju, kreću sa radom od januara naredne godine, a za samo par dana otvaramo i jednu fabriku u Čačku“, rekao je Mali.

 

Ministar je napomenuo da je od izuzetnog značaja izgradnja auto-puteva i podsetio da sada imamo auto-put do Bugarske, do granice sa Severnom Makedonijom, Miloš Veliki.

 

On je podsetio da je završena poseta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da je šef njihove delegacije Jan Kes Martejn poručio da je Srbija sada mnogo jača nego pre par godina i da postoji šansa za još veći razvoj naše ekonomije.

 

Ministar je naveo da je sa MMF-om otvorio razgovore o izmeni “švajcarske formule” i objasnio da je reč o njenoj nadgradnji, odnosno da se ide ka tome da se naprave korekcije, da bi penzije mogle proporcijalno brže da rastu da bi do kraja 2025. godine dostigle prosek od 440 evra, što je deo projekta „Srbija 2025“.

 

Ministar Mali se osvrnuo i na prodaju Komercijalne banke i ocenio da je sada najbolji trenutak za to, jer imamo stabilnu ekonomiju, visoke stope rasta i dodao da je dobijena ponuda koja se ne odbija.

 

On je objasnio da je profit Komercijalne banke prošle godine bio 75 miliona evra, ali da je 2016. godine gubitak bio 65 miliona, a 2015. oko 50 miliona evra, jer je banka imala najveći procenat nenaplativih kredita i bila je neprofitabilna. 

 

„Ako pogledate prosek dobiti u poslednjih 10 godina – on je 27 miliona evra. S obzirom na to da je politika banke da se 50% deli u dividende, to znači da bi država kao vlasnik banke godišnje prihodovala 13 miliona evra, i to možda, ako ne bude većih gubitaka. Mi sada prihodujemo 387 miliona evra, što znači da smo naplatili unapred eventualne dobiti za narednih 30 godina. I ako ignorišemo vremensku vrednost novca ovo je sjajan rezultat jer ćemo ga uložiti u nove projekte koji su važni za građane“, napomenuo je ministar.

 

Ministar Mali je rekao i da će učestvovati na Kopaonik biznis forumu gde će predstaviti rezultate i plan za budućnost, koji podrazumeva mere usmerene na rast, dalje rasterećenje privrede, poreske podsticaje posebno za zapošljavanje mladih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*