Mali: Od najave mera 73 kompanije vratile skoro 7.000 radnika

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk
BEOGRAD –

Od dana kada su najavljene mere podrške našoj privredi, prema podacima Privredne komore Srbije, ukupno 73 kompanije na posao su vratile 6.988 radnika, a čak 31 kompanija je zaposlila novih 144 radnika, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je za TV Prva kazao da, kada se uporede brojke kada su u pitanju privredna društva, u januaru je osnovano 728, a u martu 946 privrednih društava, dok je kod preduzetnika situacija takva da je osnovano 1.818 u martu, a u januaru 2.150.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Prema njegovim rečima, u januaru je ugašeno 574 privrednih društava, a u martu 100 manje – 475.

„Niko to ne bi očekivao u vreme krize“, kaže Mali i dodaje da je po pitanju preduzetnika u januaru ugašeno 2.216, a u martu 2.276, nekih 60 više, s tim što, kako ističe, nakon objavljivanja mera Vlade Srbije zaustavljen je trend preduzetnika da traže da im se zamrzne poslovanje.

„Nema razloga da zaustavite poslovanje i otpustite radnike, jer sa jedne strane država je rekla da ne morate da plaćate poreze i doprinose, a sa druge strane, tu smo da uplatimo minimalnu zaradu“, kazao je Mali i dodao da im je to i bio cilj.

U 2. kvartalu očekuje se pad, u 3. pozitivna nula

Očekuje se da će u drugom kvartalu biti zabeležen pad privredne aktivnosti, izjavio je Mali i naveo da se očekuje da u trećem, prema projekcijama, budemo na pozitivnoj nuli, a u četvrtom kvartalu vratimo se na pozitivnu stopu rasta.

Mali je napomenuo da će povratak na pozitivan rast BDP u mnogome zavisiti od situacije u svetu i Evropi, jer su nam oni najveći spoljnotrgovinski partneri.

Ističe da je veoma važno znati kada se završava vanredno stanje i borba protiv korona virusa, jer je to trenutak kada se može govorite o pokretanju privrede.

„Što pre se to desi, to je bolje za nas“, kaže ministar i dodaje da smo ovu krizu dočekali jaki, finansijski stabilni.

„Zato smo i izašli sa ozbiljnim paketom mera, sa čijom implementacijom krećemo odmah“, kaže Mali.

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*