Mali: Početak gradnje beogradskog metroa – veliki dan za građane Srbije

BEOGRAD –

Za sve građane Srbije danas je veliki i važan dan, jer počinje izgradnja metroa u Beogradu, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je u intervjuu za B92.net istakao da će ova vlast predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem sprovesti taj veliki projekat.

mali, sinisa

Izvor: Tanjug (Zoran Žestić)

„Na ogromnom prostoru od čak 72 hektara počinju pripremni radovi na izgradnji depoa. Sledeće godine nas očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju depoa, zatim za izgradnju pristupnih saobraćajnica, pa za izgradnju stanica i tunela. Nakon toga, počinje izgradnja depoa, zatim pristupnih saobraćajnica, stanica, a onda i kopanje tunela“, naveo je on.

Ilustrujući kompleksnost posla naveo je da će tunele kopati TBM mašina – krtica, za čije pravljenje je potrebno 13 meseci i još tri za sklapanje.

„Metro koji gradimo biće najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe. Planirano je da prva linija bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine“, istakao je on.

Mali je ocenio da se izgradnjom metroa otvaramo novu eru Beograda.

„Država ovim projektom pokazuje koliko je snažna, kao i da je politika koja se vodi pre svega usmerena ka poboljšanju kvalitetu života građana“, istakao je on.

Budžetom se nastavlja borba za jačanje privrede

Mali je rekao da se Predlogom budžeta za 2022. godinu koji će se sutra naći pred poslanicima nastavlja snažna borba za jačanje srpske privrede i očuvanje životnog standarda.

„Naravno, tu su i kapitalne investicije, koje su planirane na nivou od 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3 procenata BDP. Dakle, imamo rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, i nastavljamo, kako sa već započetim projektima, tako i sa nekim novim u oblasti izgradnje infrastrukture, zdravstva, ekologije, zaštite životne sredine, kulture“, rekao je ministar.

Naveo je da je budžetom predviđeno povećanje penzija za 5,5 posto od 1. januara, kao i da će svi penzioneri početkom 2022. godine dobiti po 20.000 dinara pomoći od države.

„Predviđeno je i povećanje minimalne cene rada za 9,4 posto. A očekuje nas i povećanje zarada u javnom sektoru, u proseku za 7,3 posto, dok će povećanje plata od osam posto dobiti zaposleni u zdravstvenim ustanovama, vojsci, u socijalnoj zaštiti“, rekao je on.

Mali je ocenio kao odlične vesti povećanje projekcija privrednog rasta Srbije za 2021. godinu koje su stigle od međunarodnih finansijskih institucija.

„To su odlične vesti i potvrda naših dobrih rezultata. Projekcija Ministarstva finansija iznosi 7 post, ali mi mislimo da ćemo sigurno rasti i više od toga“, rekao je on.

Kako je naveo Srbija makroekonomska kretanja u ovoj godini su neuporedivo bolja od projektovanih.

„Veoma sam ponosan, jer smo uprkos pandemiji koronavirusa uspeli da sačuvamo radna mesta i nivo privredne aktivnosti, uz dalje privlačenje investitora, i što imamo dovoljno novca da ponovo, od januara sledeće godine povećavamo plate u javnom sektoru i penzije, kao i minimalnu zaradu“, rekao je on.

Kako je naveo, to je pokazatelj da je zahvaljujući izdvajanju od oko osam milijardi evra, u okviru tri paketa pomoći privredi i građanima, ostvaren uspeh u borbi za odlične rezultate.

„Najnoviji podatak je da smo od januara do oktobra privukli više od tri milijarde i 140 miliona evra stranih direktnih investicija, ubedljivo najviše u regionu. To je 60 posto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu i pravi dokaz da smo lideri u regionu“, rekao je on.

Kao najvažniji projekat Ministarstva finansija on je naveo e-fiskalizaciju.

„Vrlo brzo će svi videti velike koristi od uvođenja novog modela. Postojeći sistem fiskalnih kasa je zastareo i on se pokazao kao neefikasan. Novi sistem podrazumeva da je uređaj sve vreme u onlajn komunikaciji sa Poreskom upravom“, objasnio je Mali.

Kako je naveo i građani će u kontroli skeniranjem QR koda na računu.

„To znači da ćemo biti značajno efikasniji u suzbijanju sive ekonomije i da ćemo konačno imati „čist račun, dugu ljubav”“, rekao je Mali.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*