Mali: Srbija i u kriznim vremenima uz privredu i građane

BEOGRAD –

Srbija je u teškim, kriznim vremenima pokazala da je tu za svoju privredu i građane sprovodeći tri obimna paketa pomoći u vrednosti od oko osam milijardi evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da kritike opozicije da se prebacuje teret krize na građane i da će morati da otplaćuju pomoć koju dobijaju od države nemaju osnova i da građani to znaju.

Naveo je da je prosečna neto zarada u 2020. godini nominalno povećana za 9,4 odsto, odnosno 7,7 odsto realno i da je iznosila 60.073 dinara, kao i da je prema podacima rast plata nastavljen i početkom 2021. godine.

Mali je kazao da Srbija ima jedan od najboljih rezultata kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini u Evropi i da je nezaposlenost zadržana na nivou pre pandemije.

mali

Tanjug,Tanja Valič

“Da li sve ovo znači da prebacujemo teret krize na građane. Mislim da je optužbe opozicije suvišno komentarisatii“, rekao je Mali.

Podsetio je da je 28. aprila počela prijava građana za pomoć od 60 evra, dva puta po 30 evra na portalu Uprave za trezor i da će trajati do 15. maja.

Mali je naveo da od 5. maja počinje sa radom kontakt-centar preko kojeg će građani moći da se prijave za tu vrstu pomoći.

Ministar je kazao da će penzionerima prvih 30 evra biti isplaćeno 6. maja, a 7. maja primaocima socijalne pomoć i licima za ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

“Isplate za ostale građane će početi 12. maja, a očekujem da će sve biti završeno do 20. maja“, rekao je Mali.

Dodao je da će 10. maja biti isplaćena polovina minimalne zarade za april za sve privredne subjekte koji su se prijavili za tu vrstu pomoći.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*