Mali uručuje Fabriciju najvažniji strateški dokument – ERP

Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

BEOGRAD: Ministar finansija Siniša Mali uručiće danas šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju najvažniji strateški dokument Vlade Srbije – novi Program ekonomskih reformi (ERP) za period 2020 – 2022. godine.

Foto: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija, ERP je najvažniji strateški dokument vlade koji služi za koordinaciju ekonomskih politika u Srbiju, regionu i s Evropskom unijom, kao i za razvoj dobre uprave u Srbiji.

U pitanju je šesti po redu ERP, a Srbija kao država kandidat za prijem u članstvo EU, u pretpristupnom periodu redovno izrađuje ovaj dokument („Economic Reform Programme “ – ERP).

ERP je prenosni („rolling“) program tako da svaki novi ciklus njegove izrade treba da, u izvesnoj meri, predstavlja kontinuitet u oblasti prioriteta.

Nakon što je tekst čitavog dokumenta završen i potvrđen na vladi, dokument se dostavlja Evropskoj komisiji (EK).

Zatim će biti razmotren s predstavnicima EU, tačnije, s ministrima finansija i privrede, predstavnicima centralnih banaka država clanica EU i nadležnim evropskim institucijama tokom maja ove godine, a u okviru ekonomskog dijaloga na sastanku Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN Council) na kome će, kaže se, biti usvojene i nove zajedničke preporuke učesnicima u procesu pristupanja (Zapadni Balkan i Turska).

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*