Mandić: Vreme za rekonstrukciju Vlade isteklo; Demokrate neće dozvoliti nove izbore

PODGORICA –

Jedan od lidera Demokratskog fonta Andrija Mandić saopštio je danas da je za taj savez isteklo vreme za rekonstrukciju vlade i da je vreme za izbor novog izvršnog tela sa novim premijerom. „Nažalost došao je trenutak da konstatujemo da, što se tiče DF-a, završava ova faza oko rekonstrukcije vlade i pokrećemo novu inicijativu – izbor nove vlade, novog premijera, novih ministara“, rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

Za Demokratski front, precizirao je, danas je gotova faza oko rekonstrukcije vlade Zdravka Krivokapića i da je vreme za izbor nove vlade.

andrija, mandic

Izvor: Printskrin, ilustracija

Mandić je rekao i da sa današnjim obraćanjem novinarima počinje nova faza političkog života u Crnoj Gori.

„Prethodnih dana bili smo spremni da podržimo rekonstrukciju vlade Zdravka Krivokapića. Imalo je dovoljno prostora, vremena, snage da svi koji utiču na ovu odluku da nam daju pozitivan odgovor… Nažalost došao je trenutak da konstatujemo da se zbog Dritana Abazovića, URA i Zdravka Krivokapića, što se tiče DF-a, završava ova faza oko rekonstrukcije vlade…“, rekao je.

Podsetio je i da je DF odavno nezadovoljan rezultatima vlade.

„Građani neće trpeti zbog ove odluke, ali ne možemo trpeti da imamo vladu koja nema podršku parlamenta. Zato je najvažnije da se otvori novi politički proces i pozivamo sve partnere iz većine da se izjasne o našem predlogu. Pružili smo ruku i oko rekonstrukcije i danas je pružamo ka ljudima iz većine“, naveo je Mandić.

Istakao je da će sve predloge, koji u međuvremenu budu stizali u parlament, smatrati neligitimnim.

Mandić je rekao i da danas neće odgovarati na pitanja novinara, jer im je važno da se prenese poruka koji su imali da saopšte.

Demokrate neće dozvoliti nove izbore u Crnoj Gori

Demokrate Crne Gore neće dozvoliti vanredne parlamentarne izbore, izjavio je danas poslanik te partije Momo Koprivica, i naglasio da se izborna volja građana mora poštovati.

Koprivica je novinarima u parlamentu, komentarišući najavu Demokratskog fronta (DF) da će pokrenuti inicijativu za izbor nove vlade, rekao:

„Žao nam je što je protivljenje tri poslanika donelo ovu situaciju i vratilo nas korak unazad“, naveo je Koprivica, prenele su podgoričke Vijesti.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu da je predlog Demokrata odbijen, oni koji su ga odbili dužni su da predlože rešenje.

Koprivica je kazao da je stav te partije da nema izbora pre 2024. godine, i da se mora poštovati izborna volja građana.

„Nećemo prihvatiti vanredne parlamentarne izbore i tačka“, poručio je Koprivica i dodao da očekuje da će DF i URA usaglasiti rešenje u pogledu tog pitanja.

URA Dritana Abazovića je bila protiv rekonstrukcije u kojoj bi bili političari, iako je lider te stranke jedini političar u aktuelnoj vladi.

Socijalistička narodna partija podržala inicijativu DF o formiranju nove vlade

Predsednik Socijalističke narodne partije, članice pobedničke izborne koalicije Za budućnost Crne Gore, Vladimir Joković, izjavio je danas da ta stranka podržava inicijativu Demokratskog Fronta, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije za izbor nove vlade.

„Poštujemo koalicione dogovore i po dogovoru prvo mesto na listi ZBCG je pripalo DF-u i oni su odredili Zdravka Krivokapića. DF, tačnije Milan Knežević, predložio je ispred naše koalicije Zdravka Krivokapića kao premijera i Aleksu Bečića kao predsednika Skupštine. U DF-u su danas nezadovoljni radom ove vlade, kao što smo i mi, što nas dovodi do toga da i mi podržavamo izbor nove vlade umesto rekonstrukcije“, rekao je Joković za podgorički portal Borba.

On je rekao da je rekonstrukcija izgubila smisao zbog odugovlačenja.

„Mi u SNP-u verujemo da je bolje raditi na izboru nove vlade nego ovako pregovarati do beskraja“.

Joković je kritikovao aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića.

Podsetio je da je Krivokapić u februrau predložio tri nova potpredsednička mesta i da od toga nije bilo ništa.

Takođe je, dodao je, tokom priče o rekonstrukciji, predložio proširenje na 16 ministarstava i ponovo ponudio ista potpredsednička mesta.

Ni od toga, kaže, nije bilo ništa.

„Shodno situaciji, mora se izabrati nova vlada. Na  parlamentarnoj većini je da se dogovori o formiranju nove vlade, za šta se SNP i ranije zalagao.“ zaključio je Joković.

Abazović poštuje stav DF-a o formiranju nove vlade, ali prvo treba srušiti aktuelnu vladu

Potpredsednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović izjavio je danas da poštuje stav Demokratskog fronta o formiranju nove vlade, ali da je pre formiranje nove potrebno oboriti aktuelnu izvršnu vlast.

„Tu smo ako treba da sednemo da se dogovramo. A oni su došli na ono što smo mi govorili. Naš stav je i ranije bio jasan. Dobro bi bilo da nađemo rešenje, da ne gubimo vreme. Ja za to navijam. Da bi birali novu vladu, mora neko oboriti postojeću. Da li su kolege spremne da idu na to, ja ne znam“, rekao je Abazović nakon sednice Odbora za bezbednost i odbranu, prenele su podgoričke Vijesti.

Komentarišući sednicu Odbora za bezbednost i odbranu, rekao je da po pitanju Cetinja nema mnogo noviteta.

„Čekamo da tužilaštvo odradi svoje“, kazao je Abazović i dodao da je situacija krajnje redovna.

Abazović je rekao da ostaje pri stavu da je sektor bezbednosti na Cetinju 4. i 5. septembra, tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, uradio „sjajan posao“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*